Całe życie źle kroiłaś kalafiora. Mistrz kuchni zdradził najlepszy patent
Krojenie kalafiora może być prostsze, niż się wydaje. Z prostym trikiem szefa kuchni rozdrobnienie warzywa zajmie zaledwie chwilę. Nie będą potrzebne specjalistyczne narzędzia.
Jak szybko pokroić kalafiora?
Podzielenie warzywa na małe różyczki często jest sporym wyzwaniem. A nie musi. Wystarczy niewielki nóż i jedna technika, by sprawnie uzyskać kawałki idealne do przyrządzania potraw.
Kluczowe w znanej wielu kucharzom metodzie jest odpowiednie nacięcie wykonane dookoła głąba kalafiora. Po usunięciu zewnętrznej warstwy liści — które warto zachować do potraw, bo też są jadalne — zaczynamy wspomniany element wykrawać, stopniowo schodząc w głąb warzywa.
Kucharz porównał ogórki kiszone i konserwowe. Dla jednych nie miał litościJakie będą efekty cięcia?
W miarę postępu ruchu prowadzonego w obrębie grubej łodygi kalafiora różyczki zaczną odpadać. W zasadzie od razu delikatnymi pociągnięciami bez trudu oddzielimy je od twardego elementu.
Na koniec możemy je przeciąć na mniejsze kawałki, jeśli będzie to konieczne dla wyrównania ich wielkości — ułatwi to przyrządzanie warzywa. Wspomniana metoda krojenia może też by wykorzystana do rozdrobnienia brokuła, choć często dostęp do różyczek jest tam łatwiejszy i oddzielanie kawałków następuje sprawniej.
Jak wykorzystać kalafiora w kuchni?
Drobne kawałki można z powodzeniem dodawać do zup czy warzywnych potrawek, czy indyjskiego curry. Świetnie sprawdzają się też jako prosta przekąska w cieście czy dodatek do dań mięsnych lub warzywnych kotletów.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy z kalafiorem w roli głównej. Koniecznie spróbujcie pysznych kotletów niczym schabowe. Być może spodoba wam się też znakomita zupa krem z kurkami.