Smakosze.pl Produkty Bardziej szkodzi kawa sypana czy rozpuszczalna? Ogromna część osób podaje błędną odpowiedź
Canva/@anilbolukbas

Bardziej szkodzi kawa sypana czy rozpuszczalna? Ogromna część osób podaje błędną odpowiedź

25 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pijesz kawę rozpuszczalną, czy sypaną? Poza smakiem różnią się między sobą wpływem na nasz organizm. Dlatego sprawdź, czy ta, którą lubisz, jest dla ciebie odpowiednia. Większość z nas nie zna poprawnej odpowiedzi, dlatego rozwiązanie znajdziesz w tym artykule.

Warto pić kawę

Picie kawy ma ogromne korzyści . Zaczynając od niej poranek, pobudzisz się na resztę dnia, a w dodatku pozytywnie wpływa na funkcjonowanie twojego organizmu. Ten pobudzający napój poprawia pracę twojego serca oraz krążenie krwi.

Kawa, aby miała pozytywne działanie dla twojego organizmu sama musi być zdrowa. W dalszej części wskażę ci, która kawa jest najzdrowszą, a którą zdecydowanie powinno się unikać. Niektóre fakty mogą cię zaskoczyć.

wlewanie kawy.jpg
Canva/@Mathias Reding
Jem tę sałatkę od 2 tygodni i chudnę w oczach. Do tego jest tak smaczna, że w ogóle nie mam jej dosyć

Kawa rozpuszczalna konta sypana

Kawa rozpuszczalna jest robiona w całość z ziaren kawy . Mimo to ma zdecydowanie mniej kofeiny, czyli substancji, która pobudza organizm. Dla tych, którzy nie przepadają za goryczką kawy z ziaren, również mam dobrą wiadomość. Kawa rozpuszczalna ma łagodniejszy smak .

Kawa sypana nie jest w żaden sposób przetworzona. Wystarczy zmielić ziarna i gotowe. W dodatku to kawa w najczystszej postaci i zawiera największe stężenie kofeiny w jednej filiżance .

Która kawa jest najlepsza?

Wydawałoby się, że produkt naturalny i najmniej przetworzony będzie najlepszy. W tym wypadku jest zupełnie inaczej. Kawa rozpuszczalna zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy, niż kawa sypana . Substancje te oczyszczają organizm, mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka oraz obniżyć stres .

Z kolei kawa sypana ma lepszy wpływ na układ krążenia . W dodatku obniża ona poziom cholesterolu. Niestety sypana zawiera więcej metali ciężkich. Jak widzisz, wszystko jest zależne.

Kawa sypana będzie nas cieszyć intensywny smakiem i aromatem. Rozpuszczalna natomiast będzie miała łagodniejszy wpływ na organizm. Ostateczny wybór jak zawsze należy od ciebie i twoich preferencji smakowych . Sprawdź, jak zrobić ciasto bez pieczenia oraz poznaj przepis na wyśmienity sos tatarski .

ziarna kawy.jpg
Canva/@Mariakray
Od lat nie kupuję vegety w sklepie, robię ją sam. Mnóstwo smaku i żadnej chemii, do zup jest niezastąpiona
Zamiast rozbijać kotlety, zapiekam schab w tym sosie. Jak zrobię od razu dużą porcję, mam obiad na 2 dni
Tagi: kawa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy