Ten przepis na sos tatarski dostałem od znajomego. Co roku robię go na Wielkanoc
![sos tatarski](https://images.iberion.media/images/1920/tatarski4_6d05744074.jpeg)
Ten przepis na sos tatarski zawiera najlepszą możliwą równowagę smaków i aromatów. Powstał drogą eksperymentalną. Kiedy już go poznasz, żadne eksperymenty więcej nie będą potrzebne.
Sos tatarski
Choć jego nazwa brzmi swojsko, a sam produkt jest zadomowiony w naszej kuchni, sos tatarski to bardzo dawny wynalazek. Określany jest tak podobno dlatego, że w XIX wieku we Francji powszechnie podawano go do innej potrawy o podobnej nazwie, befsztyka po tatarsku.
Choć najstarsze spisane przepisy mają już po 150 lat, w dalszym ciągu poszukujemy tego jedynego, idealnego sosu tatarskiego. Przedstawiamy jedną z propozycji, całkiem bliską wymarzonego ideału.
![sos tatarski w miseczce](https://images.iberion.media/images/origin/sos2_f81a5aa659.jpg)
Najlepszy sos tatarski
Na liście produktów naszego przepisu zapisaliśmy ogólnikowo hasło „gęsty jogurt”. Polecamy jednak wypróbować skyr – coraz popularniejszy w sklepach niskotłuszczowy jogurt typu islandzkiego.
Składniki
- 200 g majonezu (najlepiej świeżo przygotowanego)
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- 30 ml śmietany 18%
- 80 g marynowanych pieczarek
- 5 dużych chrupiących ogórków kiszonych
- 1 pęczek cienkiego szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- Pieprz i sól
Przygotowujemy sos tatarski
Przepis na sos tatarski ogranicza się właściwie do listy jego składników. Podpowiemy tylko, że pieczarki i ogórek należy kroić w drobną kosteczkę, a szczypiorek skrupulatnie posiekać. Naprawdę drobne składniki sprawią, że sos będzie gęsty i nabierze przyjemnej struktury.
Warto pokusić się o przekrojenie ogórków kiszonych w ćwiartki i wycięcie z nich delikatnie nożem gniazd nasiennych. Mogą one trafić do zupy ogórkowej, a do sosu tatarskiego wykorzystamy tylko twardą część ogórka.
Majonez, jogurt i łyżeczkę musztardy mieszamy, dodajemy pokrojone składniki i rozprowadzamy na jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Najlepszy sos wychodzi oczywiście z domowego majonezu, wolnego od jakichkolwiek zbędnych dodatków.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjną awanturkę oraz domową kiełbasę.
![sos tatarski z przybraniem](https://images.iberion.media/images/origin/sos3_c45ce9f552.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_58067cc04f.jpg)
![rolada na śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_ee1a41c683.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)