Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na sos tatarski dostałem od znajomego. Co roku robię go na Wielkanoc
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.02.2024 10:29

Ten przepis na sos tatarski dostałem od znajomego. Co roku robię go na Wielkanoc

sos tatarski
Canva/Afro

Ten przepis na sos tatarski zawiera najlepszą możliwą równowagę smaków i aromatów. Powstał drogą eksperymentalną. Kiedy już go poznasz, żadne eksperymenty więcej nie będą potrzebne.

Sos tatarski

Choć jego nazwa brzmi swojsko, a sam produkt jest zadomowiony w naszej kuchni, sos tatarski to bardzo dawny wynalazek. Określany jest tak podobno dlatego, że w XIX wieku we Francji powszechnie podawano go do innej potrawy o podobnej nazwie, befsztyka po tatarsku.

Choć najstarsze spisane przepisy mają już po 150 lat, w dalszym ciągu poszukujemy tego jedynego, idealnego sosu tatarskiego. Przedstawiamy jedną z propozycji, całkiem bliską wymarzonego ideału.

sos tatarski w miseczce
fot. Canva
Zawijam banany w ciasto francuskie i wrzucam na patelnię. Ten deser to hit Ułatwiają zasypianie i wzmacniają włosy. Te ziarna goszczą w naszych kuchniach za rzadko

Najlepszy sos tatarski

Na liście produktów naszego przepisu zapisaliśmy ogólnikowo hasło „gęsty jogurt”. Polecamy jednak wypróbować skyr – coraz popularniejszy w sklepach niskotłuszczowy jogurt typu islandzkiego.

Składniki

  • 200 g majonezu (najlepiej świeżo przygotowanego)
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 30 ml śmietany 18%
  • 80 g marynowanych pieczarek
  • 5 dużych chrupiących ogórków kiszonych
  • 1 pęczek cienkiego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • Pieprz i sól

Przygotowujemy sos tatarski

Przepis na sos tatarski ogranicza się właściwie do listy jego składników. Podpowiemy tylko, że pieczarki i ogórek należy kroić w drobną kosteczkę, a szczypiorek skrupulatnie posiekać. Naprawdę drobne składniki sprawią, że sos będzie gęsty i nabierze przyjemnej struktury.

Warto pokusić się o przekrojenie ogórków kiszonych w ćwiartki i wycięcie z nich delikatnie nożem gniazd nasiennych. Mogą one trafić do zupy ogórkowej, a do sosu tatarskiego wykorzystamy tylko twardą część ogórka.

Majonez, jogurt i łyżeczkę musztardy mieszamy, dodajemy pokrojone składniki i rozprowadzamy na jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Najlepszy sos wychodzi oczywiście z domowego majonezu, wolnego od jakichkolwiek zbędnych dodatków.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjną awanturkę oraz domową kiełbasę.

sos tatarski z przybraniem
fot. Canva