Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast rozbijać kotlety, zapiekam schab w tym sosie. Jak zrobię od razu dużą porcję, mam obiad na 2 dni
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.02.2024 15:24

Zamiast rozbijać kotlety, zapiekam schab w tym sosie. Jak zrobię od razu dużą porcję, mam obiad na 2 dni

schab zapiekany w sosie
YouTube/@DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Zrobisz danie z tego przepisu i już nigdy nawet nie pomyślisz, aby podać klasyczne schabowe. Zapiekane mięso w tym sosie smakuje obłędnie. Robi się je bardzo łatwo i jest banalne do odgrzewania. Robię je raz i mam spokój na 2 dni.

Idealny obiad na dwa dni

Kotlety schabowe na obiad to już klasyka, która po jakimś czasie może się po prostu przejeść. Jakiś czas temu postanowiłem z tego samego mięsa, zrobić zupełnie inne danie. Schab pieczony w sosie pomidorowym to najlepsza propozycja na obiad dla całej rodziny. 

W moim schabie nie może zabraknąć też warzyw. Pokręcają smak mięsa i tworzą z nim kompletne danie. Nie zwlekaj, tylko zrób to danie na najbliższy obiad dla całej rodzinie. Zobaczysz, że będą zachwyceni. 

schab.jpg
Canva/@Samoilov
Jakie jest najlepsze mięso na zimne nóżki? 1 wybór sprawi, że galareta stężeje 2 razy szybciej

Co oprócz schabu?

Podstawowym składnikiem jest oczywiście mięso schabowe. Smakuje wybornie zapieczone w sosie. Do jego przygotowania będziesz potrzebowała składników z listy poniżej. Tylko o żadnym nie zapomnij. Podobny przepis znajdziesz na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 250 ml wody
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 15 g musztardy
  • 300 g pieczarek
  • 50 g mąki
  • słodka papryka mielona
  • zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól

Przepis na zapiekany w sosie schab

Zacznij od pokrojenia mięsa na plastry o grubości około 2 centymetrów. Mięso dopraw solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Obtocz je w mące. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso z dwóch stron

Paprykę umyj i pokrój w cienkie paski. Obraną cebulę pokrój w piórka. Pieczarki obierz, przekrój na pół, a następnie pokrój w plastry o grubości 5 milimetrów

Pokrojone warzywa przełóż do miski. Dopraw ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą oraz granulowanym czosnkiem. Całość wymieszaj. Na spodzie naczynia żaroodpornego ułóż podsmażone plastry mięsa. Przykryj je przyprawionymi warzywami. 

Do miski wlej wodę oraz passatę pomidorową. Dodaj przecier i musztardę. Dopraw solą oraz pieprzem. 

Wymieszaj składniki na sos o jednolitej konsystencji. Polej nim składniki umieszczone w naczyniu. Piecz przez 50 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni oraz 20 minut bez przykrycia. Gotowe danie powinno starczyć na dwa dni. Sprawdź, jakie mięso będzie najlepsze na zimne nóżki oraz dowiedz się, jaka herbata jest szkodliwa dla twojego organizmu

zalewanie warzwy sosem.jpg
YouTube/@DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI