Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto wlać do barszczu czerwonego sok jabłkowy?
canva/kwasny221

Dlaczego warto wlać do barszczu czerwonego sok jabłkowy?

19 listopada 2022

Barszcz czerwony jest jedną z popularniejszych wigilijnych potraw. Tym razem proponujemy wam smaczną odsłonę zupy zakwaszaną sokiem jabłkowym. Jej zrobienie jest niezwykle proste, a zaserwowana z dodatkiem grzybowych uszek jest wyśmienita. Waszej rodzinie na pewno się spodoba.

Zakwaszany sokiem jabłkowym barszcz czerwony nie jest typowym daniem, lecz sezonowe polskie owoce pasują do niego nadzwyczaj dobrze. Jeżeli lubicie kulinarne przygody, możecie nie tylko wlać do zupy małą szklankę soku, ale też podać ja z dodatkiem grillowanych plastrów owocu. Wybierzcie tylko te bardziej kwaśne odmiany np. szarą renetę czy antonówkę.

Przepis na barszcz czerwony z sokiem jabłkowym

Składniki:

  • 2 litry wody

  • 850 g buraków

  • 3 niezbyt duże marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek małego selera

  • biała część niewielkiego pora

  • 200 ml soku jabłkowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • pęczek koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pyszny barszcz czerwony? Dodajcie sok jabłkowy

Włoszczyznę myjemy i obieramy. Wrzucamy przyprawy w kawałku, po czym całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez pół godziny. Buraki szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie usuwamy ich skórkę.

Ścieramy je a tarce o większych oczkach. Rozdrobione warzywo wrzucamy do wywaru w garnku wraz z posiekanym koperkiem i gotujemy przez kwadrans . Od czasu do czasu mieszamy zupę.

Wlewamy sok jabłkowy, mieszamy. Barszcz czerwony doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Podajemy po odcedzeniu z uszkami grzybowymi . Smacznego.

Wskazówka: jeśli waszym zdaniem barszcz czerwony jest nie dość kwaśny, dodajcie trochę octu jabłkowego. Możecie też wzbogacić zupę o zakwas buraczany czy odrobinę soku z ogórków kiszonych. Dodawajcie je pod koniec gotowania.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne zupy. Polecamy rozgrzewającą pomidorową z czerwoną soczewicą . Być może też skusicie się na nietuzinkowy krem z czerwonej kapusty .

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym jest pyszny
canva/ankub

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy