Gyrosowe kotlety schabowe. Obiadowy przebój dla całej rodziny
Kto powiedział, że obiad musi być nudny? Gyrosowe kotlety schabowe są miłą i smakowitą odmianą dla klasycznego dania polskiej kuchni. Dodaj aromatyczną mieszankę przypraw i ciesz się zupełnie nowym obliczem kotletów.
Sekretem tych kotletów schabowych jest oryginalnie przygotowana panierka. Pierwszą jej warstwę stanowi bowiem jogurt naturalny z dodatkiem przyprawy gyros. Dzięki temu kotlety są nie tylko obłędnie pyszne, ale również bardzo soczyste. Domownicy je pokochają.
Przepis na wyjątkowe kotlety schabowe
Składniki:
4 plastry schabu środkowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 czubate łyżki przyprawy gyros
1 jajko
1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki bułki tartej
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Aromatyczne kotlety schabowe z przyprawą gyros krok po kroku
Mięso na kotlety schabowe rozbij równomiernie za pomocą tłuszcza. Każde kawałek natrzyj w obu stron solą i pieprzem. Pamiętaj aby nie przesadzić z przyprawami. Dodatkową słoność oraz ostrość zapewni przyprawa gyros zawarta w marynacie.
W osobnej misce przygotuj mokrą część panierki do kotletów schabowych. Jogurt wymieszaj dokładnie z mieszanką gyros oraz jajkiem. Na drugim talerzu połącz składniki sypkie, czyli bułkę tartą oraz mąkę.
Każdego kotleta obtaczaj najpierw w marynacie a następnie w suchej panierce. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika. Kotlety powinny z obu stron nabrać apetycznej złotej barwy. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj przepis na kotlety mielone z imbirem. Inspiracją dla naszych rodzimych schabowych jest austriacki sznycel.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Okrasa pokazał, jak z pieczarek zrobić przekąskę, która idealnie sprawdzi się na mecz
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama