Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gyrosowe kotlety schabowe. Obiadowy przebój dla całej rodziny
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 19.11.2022 19:05

Gyrosowe kotlety schabowe. Obiadowy przebój dla całej rodziny

kotlety schabowe
Canva / arfo

Kto powiedział, że obiad musi być nudny? Gyrosowe kotlety schabowe są miłą i smakowitą odmianą dla klasycznego dania polskiej kuchni. Dodaj aromatyczną mieszankę przypraw i ciesz się zupełnie nowym obliczem kotletów.

Sekretem tych kotletów schabowych jest oryginalnie przygotowana panierka. Pierwszą jej warstwę stanowi bowiem jogurt naturalny z dodatkiem przyprawy gyros. Dzięki temu kotlety są nie tylko obłędnie pyszne, ale również bardzo soczyste. Domownicy je pokochają.

Przepis na wyjątkowe kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 czubate łyżki przyprawy gyros

  • 1 jajko

  • 1/3 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki bułki tartej

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Aromatyczne kotlety schabowe z przyprawą gyros krok po kroku

Mięso na kotlety schabowe rozbij równomiernie za pomocą tłuszcza. Każde kawałek natrzyj w obu stron solą i pieprzem. Pamiętaj aby nie przesadzić z przyprawami. Dodatkową słoność oraz ostrość zapewni przyprawa gyros zawarta w marynacie.

W osobnej misce przygotuj mokrą część panierki do kotletów schabowych. Jogurt wymieszaj dokładnie z mieszanką gyros oraz jajkiem. Na drugim talerzu połącz składniki sypkie, czyli bułkę tartą oraz mąkę.

Każdego kotleta obtaczaj najpierw w marynacie a następnie w suchej panierce. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika. Kotlety powinny z obu stron nabrać apetycznej złotej barwy. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj przepis na kotlety mielone z imbirem. Inspiracją dla naszych rodzimych schabowych jest austriacki sznycel.

Canva / Anetlanda
Canva / Anetlanda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: