Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa pokazał, jak z pieczarek zrobić przekąskę, która idealnie sprawdzi się na mecz

Okrasa pokazał, jak z pieczarek zrobić przekąskę, która idealnie sprawdzi się na mecz

Przekąska na mecz Karola Okrasy
canva/Ales Munt; TRICOLORS/East News

Prosta przekąska na mecz, która jest ciepła, chrupiąca i wyjątkowo smaczna? Pizzerinka bez ciasta, ale za to z aromatycznymi pieczarkami idealnie pasuje do opisu. Przepis Karola Okrasy jest prosty i nie wymaga zbyt wielu produktów. Spróbujecie?

Faszerowane pieczarki portobello są nie lada rarytasem. Zrobienie wypełnionych zdrowymi warzywami i serem grzybów z pieca nie jest skomplikowane, a najlepiej smakują tuż po przyrządzeniu. Warto podać je w przerwie meczu.

Oczywiście możecie przyrządzić aromatyczny przysmak, korzystając ze zwykłych pieczarek i innego sera czy warzyw. Zjeść też można kiedy tylko najdzie was ochota. Nie trzeba się ograniczać do sezonu piłkarskiego.

Przepis na przekąskę na mecz Karola Okrasy

Składniki:

  • 6 sporych pieczarek portobello

  • 1 papryka, najlepiej czerwona

  • 1 średnia cukinia

  • 1 niezbyt duży bakłażan

  • 100 g ser feta

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • świeże listki bazylii lub 1 łyżeczka suszonej

  • 150 g orzechów nerkowca

  • 1 ząbki czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek do smarowania i smażenia

Jak zrobić smaczną przekąskę do meczu? Karol Okrasa ma świetny przepis

Pieczarkom usuwamy ogonki. Kapelusze odkładamy na bok, a resztę grzybów siekamy. Pozostałe warzywa starannie myjemy, a bakłażany pozbawiamy skórki (zachowujemy ją). Cukinię kroimy w cienkie paseczki, a bakłażana i paprykę w drobną kostkę.

Miąższ oberżyny podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Nie mieszamy. Następnie wrzucamy fragmenty ze skórką. Doprawiamy solą i pieprzem, a po chwili dodajemy posiekany czosnek i pieczarkowe ogonki. Wrzucamy też paprykę i cukinię.

Farsz doprawiamy bazylią i oregano. Chwilę jeszcze wszystko dusimy, po czym zdejmujemy z ognia i łączymy z posiekanymi nerkowcami oraz fetą. Mieszanką wypełniamy wysmarowane oliwą kapelusze portobello, a wierzch posypujemy dodatkową porcją sera.

Przekąskę na mecz pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne smakołyki, które urozmaicą oglądanie sportowych zmagań. Polecamy proste domowe chipsy z marchewki i pietruszki. Być może też skusi was prosta receptura na słodką wersję przekąski przygotowaną z jabłek.

Przekąska na mecz Karola Okrasy jest pyszna
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla