Smakosze.pl Przepisy Bez pieczenia, parzonego ciasta i brudzenia rąk. Ta karpatka podbiła serca Polaków
Canva/czarny_bez

Bez pieczenia, parzonego ciasta i brudzenia rąk. Ta karpatka podbiła serca Polaków

12 września 2023

Karpatka bez pieczenia stała się już kulinarnym hitem w sieci. Można ją zrobić w bardzo prosty sposób. Smak tego ciasta zachwyca i robi duże wrażenie. Polecamy przepis na doskonałą karpatkę bez pieczenia. Bez dokładek się tu nie obejdzie.

Karpatka, czyli kulinarny hit

Tradycyjną karpatkę robi się z ciasta parzonego. Składa się ono z dwóch części pofalowanego ciasta, które przekładamy kremem. Przygotowanie takiego ciasto zajmuje trochę czasu i nie jest zbyt proste. Jednak teraz możesz w zupełnie inny sposób zrobić pyszną karpatkę.

Wystarczy sięgnąć po przepis na karpatkę bez pieczenia. Ta receptura podbija serca Polaków. Teraz szybko i łatwo zrobisz pyszny deser . Wypróbuj go koniecznie w swojej kuchni. To ciasto zachwyca smakiem.

karpatka
Canva/czarny_bez
Bez garnka i bałaganu, tak sparzam kapustę na gołąbki. Jest gotowa w 20 minut, nie ma lepszego sposobu

Groszek ptysiowy zamiast parzonego ciasta

Do zrobienia karpatki użyj groszku ptysiowego zamiast zrobienia parzonego ciasta. Karpatka dzięki temu będzie bardzo efektowna, pyszna i nie bój się, że się rozpadnie. Oczywiście w karpatce bez pieczenia nie zabraknie kremu budyniowego. Zrobisz go z gotowego budyniu.

Karpatka na groszku budyniowym będzie się dobrze trzymać, bo ją schłodzimy. Groszek musi się związać z kremem, a krem musi stężeć. Dlatego warto karpatkę bez pieczenia przygotować wieczorem i na noc wstawić ją do lodówki. Rano będziemy cieszyć się już doskonałym smakiem tego pysznego ciasta.

Jak zrobić karpatkę bez pieczenia?

Składniki:

  • kostka masła
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie bez cukru
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 160 g groszku ptysiowego
  • cukier puder do dekoracji

Część mleka zagotuj w garnku z cukrem, pozostałą część wymieszaj z budyniem w proszku. Wlej do gorącego mleka z cukrem, chwilę gotuj i mieszaj . Budyń zostaw do ostygnięcia. Masło ubij mikserem, by było puszyste.

Dodawaj stopniowo zimny budyń i miksuj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a na dno wsyp warstwę groszku. Teraz wyłóż na groszek cały krem. Na wierzch wysyp pozostały groszek. Włóż ciasto do lodówki na całą noc. Możesz udekorować cukrem pudrem. Pisaliśmy o pysznym cieście kawowym bez pieczenia. Podawaliśmy przepis na ciasto z 3 składników bez pieczenia.

groszek ptysiowy
Canva/Milla1974

Źródło: odzywianie.wprost.pl

Ta surówka króluje w mojej kuchni od końca wakacji. Rodzina za nią przepada, podstawą jest sezonowe warzywo
Zrobienie tej szarlotki zajmuje mi pół godziny. Zdążę ją upiec nawet po pracy, wychodzi za każdym razem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy