Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Smaczny.tv

Bez garnka i bałaganu, tak sparzam kapustę na gołąbki. Jest gotowa w 20 minut, nie ma lepszego sposobu

12 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy wiecie jak sparzyć kapustę na gołąbki? Prosta kulinarna sztuczka znacznie przyspieszy przygotowanie potrawy. Do skorzystania z niej nie potrzeba wiele. Obejdzie się nawet bez garnka.
 

Przygotowanie kapusty na gołąbki może być proste

Najbardziej mozolną czynnością podczas robienia gołąbków jest chyba rozdzielenie liści kapusty. Trzeba je zmiękczyć — ale nie za bardzo, by się nie porwały i utrzymały farsz. Najczęściej wkłada się warzywo do wrzątku.

Technika ta jest skuteczna, ale mało wygodna i może doprowadzić do poparzeń. Na szczęście sparzanie kapusty można przeprowadzić znacznie prościej. Przyda się worek z plastiku i gorąca woda. Szczegóły procedury opisujemy w dalszej części artykułu.

Gołabki z kapusty z worka.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Smaczny.tv
Surówka z dyni

Ta surówka króluje w mojej kuchni od końca wakacji. Rodzina za nią przepada, podstawą jest sezonowe warzywo

CZYTAJ DALEJ

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez garnka?

Zaczynamy od nacięcia kapusty na krzyż na szczycie — w ten sposób łatwiej się „otworzy”. Umieszczamy ją w folii, upewniając się, że uda nam się łatwo ją naciągnąć na warzywo, a obok niego pozostało jeszcze nieco wolnej przestrzeni.

Teraz wystarczy już tylko wlać 1,5 gorącej wody — takiej prosto z czajnika — zamknąć worek szczelnie i pozostawić warzywo w takiej „kąpieli” na 20 minut. Po tym czasie z łatwością wyjmiemy pojedyncze liście, które świetnie sprawdzą się jako materiał na gołąbki.

Jakie gołąbki zrobić?

Rodzaj farszu do gołąbków czy wybór odmiany warzywa, które do nich wykorzystamy to kwestia preferencji. Warto jednak zwrócić uwagę na nietuzinkowe połączenia smakowe, które odmienią nasze spojrzenia na to danie.

Zamiast farszu mięsno-ryżowego można wykonać smaczne danie z soczewicą, pieczarkami i serem feta . Być może skusi was też znakomita wersja z ziemniakami i boczkiem — jest bardzo sycąca.

gołąbki.jpg
Canva / egiss
Oddzielanie natki pietruszki od łodygi

Weź natkę pietruszki i przełóż ją przez tarkę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

CZYTAJ DALEJ
Konfitowane pomidory są pyszne

Pokroiłam pomidory, zalałam olejem i włożyłam do piekarnika. Nie mogłam uwierzyć, jak dobre wyszły

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >