Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta surówka króluje w mojej kuchni od końca wakacji. Rodzina za nią przepada, podstawą jest sezonowe warzywo

Ta surówka króluje w mojej kuchni od końca wakacji. Rodzina za nią przepada, podstawą jest sezonowe warzywo

Surówka z dyni
Screen z filmu na kanale YouTube Alina w kuchni

Surówka jet stałym elementem niejednego obiadu. Jesienią stawiam na warzywo, które dostarcza mnóstwa witamin i ma tak bogaty smak, że pasuje do wielu dań. Wykonanie rarytasu jest bardzo proste, a rodzina zjada go w tempie ekspresowym. Musicie spróbować.
 

Wyśmienita surówka na początek jesieni

Prosta kompozycja pomarańczowej dyni, pełnej witaminy C kapusty kiszonej i soczystego jabłka spodoba się nawet wybrednym. Jest przyjemnym połączeniem słodkiego i kwaśnego i będzie świetnym towarzystwem nie tylko dla mięsa. Warto skosztować.

Składniki:

  • 300-350 g surowej dyni np. piżmowej
  • 150-200 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 1 spore, słodkie jabłko np. ligol
  • 1 mała cebula np. ze szczypiorem
  • natka pietruszki wedle uznania
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Kilka składników kojarzących się z jesienią przyjemnie urozmaici końcówkę lata. Surówkę robi się sprawnie, a znika jeszcze szybciej. Przekonajcie się, jak jest prosta, czytając instrukcję wykonania dostępną w dalszej części artykułu.

Mieszamy składniki surówki.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube  Alina w kuchni
Zrobienie tej szarlotki zajmuje mi pół godziny. Zdążę ją upiec nawet po pracy, wychodzi za każdym razem

Jak przygotować jesienną surówkę? Postawcie na dynię

Zaczynam od starcia dyni na tarce o średniej wielkości oczkach. Wrzucamy ja do miski wraz z posiekaną kapustą kiszoną. Jabłko myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję je do dyni i kiszonej kapusty i szybko mieszam.

W ten sposób owoc nie zdąży ściemnieć. Natkę pietruszki i cebulę siekam. Wrzucam je do pozostałych składników, po czym wlewam olej. Wszystko dokładnie mieszam i doprawiam solą oraz pieprzem. Schładzam przed podaniem.

Do czego podać surówkę z dyni?

Warzywna kompozycja dobrze sprawdza się jako dodatek do klasycznych kotletów schabowych lub sojowych. Można też zaserwować ją wraz z warzywnymi pulpetami np. takimi z marchewki.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite surówki. Szczególnie polecamy prostą i smaczną kompozycję na bazie kalarepy. Być może skusi was rarytas z dodatkiem pora.

pokrojona dynia.jpg
Canva / stevepb z Pixabay