Smakosze.pl

Youtube/@smacznytv

Dzieci bez przerwy proszą mnie o to ciasto. Robię je w kilka chwil z zaledwie 3 składników

9 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Do przygotowania tego pysznego ciasta nie będziesz potrzebować piekarnika. Przyda się za to lodówka. Polecam ciasto bez pieczenia, za którym przepadają moje dzieci. Ten pyszny deser robię z zaledwie 3 składników i znika w mgnieniu oka. 

Ciasto bez pieczenia, czyli niebo w gębie

Czy lubicie jeść ciasta? Ja nie wyobrażam sobie kawy bez tego słodkiego dodatku. Jednak nie zawsze mamy czas i ochotę na pieczenie ciast. Bywa, że te słodkie wypieki nie wychodzą. Ciasta opadają lub powstaje zakalec. 

Jednak odkąd robię ciasta bez pieczenia, to ten problem mnie nie dotyczy. Wystarczą tylko 3 składniki, by powstał deser, który uwielbiają moje dzieci. Smak cytryny i czekolady sprawia, że dokładki są tu koniecznością. Polecam przepis na rewelacyjne ciasto bez pieczenia. 

ciasto bez pieczenia
YouTube/@smacznytv
polskie jedzenie

„Włoszczyzna to mięso", a „rodzynki rosną na krzakach". Youtuber obnażył wiedzę Polaków o jedzeniu, ręce opadają

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić ciasto bez pieczenia?

Składniki:
  • 800 ml mleka zagęszczonego
  • 600 g ciastek czekoladowych
  • 3 cytryny

Cytryny kroimy na pół i wyciskamy z nich sok. Wlewamy go do miski z mlekiem zagęszczonym i dokładnie miksujemy. Na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym układamy ciasteczka. Kładziemy warstwę kremu i go rozprowadzamy.

Znów kładziemy warstwę ciastek i warstwę kremu. Powinno wyjść nam 4 lub 5 takich warstw. Kilka ciastek czekoladowych blendujemy i posypujemy nimi wierzch ciasta. Wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki.

Ciasto bez pieczenia, czyli pyszne i proste

To ciasto bez pieczenia przygotujemy w bardzo prosty sposób. Nie zajmie nam to dużo czasu. Jednak musimy uzbroić się w cierpliwość, bo gotowe ciasto bez pieczenia trafia na koniec na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie jest już gotowe do podania.

Jeśli spodziewasz się gości, to ten deser szybko przygotujesz. Pamiętaj jedynie, by zaplanować jego leżakowanie w lodówce. Ciasto bez pieczenia o smaku czekoladowo-cytrynowym jest pyszne i znika w mgnieniu oka. Przepadają za nim nie tylko dzieci. Również dorośli sięgną po kolejną porcję. Pisaliśmy o szarlotce bez pieczenia. Podawaliśmy też przepis na ciasto bez pieczenia Kinder Bueno. 

ciasto bez pieczenia
Youtube/@smacznytv

Źródło: YouTube/smacznytv

ciasto z cukinii

Nie miałam już pomysłu, co zrobić z cukinią. Babcia podsunęła mi najlepszy sposób, smak rozkłada na łopatki

CZYTAJ DALEJ
pierogi

Gessler wytknęła Polakom błąd w przyrządzaniu pierogów. Ten farsz wychodzi nam najgorzej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >