Zrobienie tej szarlotki zajmuje mi pół godziny. Zdążę ją upiec nawet po pracy, wychodzi za każdym razem
Zrobienie szarlotki nie musi zając całego popołudnia. Prosty przepis, który nie wymaga zagniatania ciasta oraz prażenia jabłek jest idealny dla zabieganych. Ciasto zrobicie niemalże ekspresowo, a smak powali was na kolana. Sami przekonajcie się, jakie to proste.
Prosta i szybka szarlotka w pół godziny
Od dawna już robię takie szybkie ciasto z jabłkami. W przeciwieństwie do klasycznej szarlotki nie trzeba czekać, aż ciasto się dobrze schłodzi. Nie ma konieczności także smażyć jabłek. Mimo tego ciasto wychodzi obłędnie pyszne.
Składniki:
- 3 kwaśne jabłka
- 3 duże jaja
- 100 g cukru
- 70 g masła
- 180 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
Nie potrzebujecie wielu składników, by przygotować tę szarlotkę. W dalszej części artykułu znajdziecie szczegółową instrukcję, z którą bez trudu uzyskacie znakomity wypiek.
Tę zupę gotuję w tygodniu, gdy mam mało czasu. Jest bardzo syta dzięki 1 dodatkowi, nawet mąż się najadaJak zrobić szybkie ciasto? Postaw na tę szarlotkę
Zaczynam od stopienia masła na patelni. Studzę je, w międzyczasie ubijając jajka z cukrem w większej misce. Wlewam chłodne masło oraz mleko i dokładnie je łączę.
Dodaję proszek do pieczenia, przesianą przez sito mąkę pszenną oraz sól. Gdy już uzyskam gładką masę, połowę przenoszę do zabezpieczonej papierem do pieczenia formy.
Na wierzchu układam kawałki obranego jabłka i oprószam je cynamonem oraz cukrem wanilinowym. Wylewam resztę masy i wkładam szybkie ciasto do piekarnika. Piekę przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upływie tego czasu wyśmienity deser jest gotowy.
Jak podać szarlotkę?
Szybkie ciasto z jabłkami świetnie smakuje z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych. Możecie nawet zrobić je sami. Nie zapomnijcie też o dodaniu bitej śmietany lub ulubionego sosu z owocami.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na szybkie ciasto. Sprawdźcie koniecznie patent na kultową PRL-owską zebrę. Być może skusi was także ucierane ciasto na maślance — będzie pyszne np. ze śliwkami.