Smakosze.pl Dieta Białko czy żółtko? Eksperci w końcu powiedzieli, które z nich jest zdrowsze
Canva/YelenaYamchuk

Białko czy żółtko? Eksperci w końcu powiedzieli, które z nich jest zdrowsze

2 czerwca 2023

Obok odwiecznego pytania, co było pierwsze kura czy jajko, pojawia się też pytanie, co lepiej jeść? Białko, a może żółtko? Wiemy, co jest bardziej wartościowe i wyjaśniamy, choć odpowiedź nie jest wcale taka prosta.

Jajko-pełne zdrowia i witamin

Jajka dostarczają nam wielu witamin i składników odżywczych. Bogate są w witaminy A, D, E, K i witaminy z grupy B. Jajka mają korzystny skład tłuszcz i są bogate w aminokwasy. Jedzenie jajek wpływa na pracę mózgu i wzrok. Jajka zawierają też potas, żelazo, wapń czy sól. Zjadanie dwóch jajek dziennie pokrywa od 10 do 30 procent zapotrzebowania człowieka na witaminy.

Jednak zawartość składników odżywczych zależy od tego, jakiej rasy jest kura i jak była żywiona. Wpływ na wartość jajka ma też pora roku. Jajka z czerwca mają więcej witaminy D, od tych z miesięcy, w których brakuje słońca.

Chciał kupić maliny w Biedronce. Zobaczył cenę na opakowaniu i stanął jak wryty

Białko czy jajko-czyli co jeść?

Okazuje się, że żółtko białka kurzego ma bardziej urozmaicony skład, niż białko. Jest bardziej wartościową częścią jajka i jednocześnie bardziej kaloryczna. Natomiast białko jest białkiem pełnowartościowym, które zawiera aminokwasy. Takie, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie.

Te aminokwasy powinniśmy dostarczać poprzez pożywienie. Żółtko i jajko różnią się składnikami odżywczymi, jakie posiadają. Dlatego warto jeść jajko w całości, tak by dostarczyć sobie wszelkich wartości odżywczych, witamin i minerałów.

Jak przygotować jajka?

Jajka dają nam wiele możliwości kulinarnych. Możemy ugotować je na miękko, są wtedy niskokaloryczne i lekkostrawne. Jajka, które są gotowane dłużej niż 7 minut, tracą aż 50 procent wartości odżywczych . Możemy przygotować też jajka sadzone czy omlet.

Pamiętajmy, że znaczenie mają też dodatki. Lepiej zrezygnujmy z tłustego majonezu, a dodajmy szczypiorek, rzeżuchę lub inne ulubione warzywa. Jajka będą też doskonałą bazą sałatek, tak samo, jak elementem wielu ciast, deserów, czy naleśników. Pisaliśmy o przepisie na pożywne jajka. Informowaliśmy, co mówi dietetyk o jedzeniu jajek.

jajko

Źródło: wprost.pl

Makłowicz przebił Gessler. Za sałatkę z jego menu trzeba zapłacić krocie
Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy