Smakosze.pl

YouTube/@KuchniaKwasiora

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek

2 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ogórki małosolne są znakomitym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek. Każda gospodyni ma swój sprawdzony sposób na ich przygotowanie. Jednak radzimy wypróbować przepis z Kuchni Kwasiora. Jeden ostry dodatek nada wyrazistego smaku ogórkom małosolnym.

Ogórki małosolne- pyszne i zdrowe

Ogórki małosolne są lubiane przez wiele osób. W końcu możemy je przygotować i cieszyć się ich smakiem. Sprawdzą się doskonale jako dodatek do sałatek, dań obiadowych i kanapek. Są też pyszne do chrupania. Oprócz walorów smakowych ogórki małosolne są bardzo zdrowe. 

Są zwykle gotowe do zjedzenia po 2- 3 dniach. Po następnych kilku dniach małosolne zamienią się w ogórki kiszone. Wpłynie na to proces fermentacji. Zwykle podczas przygotowania ogórków małosolnych dodajemy do nich koper, czosnek, chrzan czy liście porzeczki. Proponujemy przyrządzenie tego przysmaku z ostrymi papryczkami. Będzie pysznie, ale też pikantnie.

aktualne ceny truskawek

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować pikantne ogórki małosolne?

Składniki:
  • papryki pepperoni
  • papryki habanero
  • ogórki gruntowe
  • czosnek
  • gorczyca
  • koper
  • czosnek
  • chrzan
  • liście porzeczki
  • na 1 litr wody czubata łyżka soli kamiennej i cukru

Obieramy czosnek, koper, chrzan, liście porzeczki. To wszystko układamy w słoikach. Dokładamy papryki w całości oraz ogórki.

Na wierz możemy położyć jeszcze papryki i czosnek. Słoiki zalewamy solanką, odstawiamy na 2-3 dni. Już po 1 dniu niektórzy lubią je podjadać. Warto ostrą papryczkę zagryzać ogórkiem.

Papryczki- dodatek zdrowy i ostry

Papryki pepperoni i habanero dodają ogórkom małosolnym wyjątkowej ostrości i aromatu. Doskonale smakują jedzone z ogórkami. Podkreślają ich smak i chrupkość. Papryka habanero jest jedną z najbardziej pikantnych na świecie. Wywodzą się z dorzecza Amazonki i mają intensywny pomarańczowy kolor. Te ostre papryki zawierają dużo witaminy C, błonnika, a także witamin A, B,E. 

Oprócz tego są źródłem cynku, wapnia, fosforu i magnezu. Działają rozgrzewająco, a nawet euforycznie. Natomiast papryka pepperoni nie jest tak ostra i można wyczuć w niej nutkę słodkości. Bogata jest w witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę K i E. Pomaga zwalczać infekcje i ma właściwości antynowotworowe. Pisaliśmy o przepisie Karola Okrasy na ogórki małosolne. Radziliśmy też, co zrobić, gdy ogórki nie chcą się ukisić. 

habanero

Źródło: YouTube/@KuchniaKwasiora

Bosacka pokazała jak wybierać lody

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia

CZYTAJ DALEJ
Grzyb jak kalfior

Wygląda jak kalafior, a jest jednym z najlepszych grzybów. Polacy oszaleli na jego punkcie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >