Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek

ogórki z papryką
YouTube/@KuchniaKwasiora

Ogórki małosolne są znakomitym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek. Każda gospodyni ma swój sprawdzony sposób na ich przygotowanie. Jednak radzimy wypróbować przepis z Kuchni Kwasiora. Jeden ostry dodatek nada wyrazistego smaku ogórkom małosolnym.

Ogórki małosolne- pyszne i zdrowe

Ogórki małosolne są lubiane przez wiele osób. W końcu możemy je przygotować i cieszyć się ich smakiem. Sprawdzą się doskonale jako dodatek do sałatek, dań obiadowych i kanapek. Są też pyszne do chrupania. Oprócz walorów smakowych ogórki małosolne są bardzo zdrowe. 

Są zwykle gotowe do zjedzenia po 2- 3 dniach. Po następnych kilku dniach małosolne zamienią się w ogórki kiszone. Wpłynie na to proces fermentacji. Zwykle podczas przygotowania ogórków małosolnych dodajemy do nich koper, czosnek, chrzan czy liście porzeczki. Proponujemy przyrządzenie tego przysmaku z ostrymi papryczkami. Będzie pysznie, ale też pikantnie.

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto

Jak przygotować pikantne ogórki małosolne?

Składniki:

  • papryki pepperoni
  • papryki habanero
  • ogórki gruntowe
  • czosnek
  • gorczyca
  • koper
  • czosnek
  • chrzan
  • liście porzeczki
  • na 1 litr wody czubata łyżka soli kamiennej i cukru

Obieramy czosnek, koper, chrzan, liście porzeczki. To wszystko układamy w słoikach. Dokładamy papryki w całości oraz ogórki.

Na wierz możemy położyć jeszcze papryki i czosnek. Słoiki zalewamy solanką, odstawiamy na 2-3 dni. Już po 1 dniu niektórzy lubią je podjadać. Warto ostrą papryczkę zagryzać ogórkiem.

Papryczki- dodatek zdrowy i ostry

Papryki pepperoni i habanero dodają ogórkom małosolnym wyjątkowej ostrości i aromatu. Doskonale smakują jedzone z ogórkami. Podkreślają ich smak i chrupkość. Papryka habanero jest jedną z najbardziej pikantnych na świecie. Wywodzą się z dorzecza Amazonki i mają intensywny pomarańczowy kolor. Te ostre papryki zawierają dużo witaminy C, błonnika, a także witamin A, B,E. 

Oprócz tego są źródłem cynku, wapnia, fosforu i magnezu. Działają rozgrzewająco, a nawet euforycznie. Natomiast papryka pepperoni nie jest tak ostra i można wyczuć w niej nutkę słodkości. Bogata jest w witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę K i E. Pomaga zwalczać infekcje i ma właściwości antynowotworowe. Pisaliśmy o przepisie Karola Okrasy na ogórki małosolne. Radziliśmy też, co zrobić, gdy ogórki nie chcą się ukisić. 

habanero

Źródło: YouTube/@KuchniaKwasiora