Smakosze.pl Produkty Biały nalot na czekoladzie oznacza jedno. Lepiej nie bagatelizuj
Fot. Canva/klaro

Biały nalot na czekoladzie oznacza jedno. Lepiej nie bagatelizuj

27 października 2024

Czekolady trudno sobie odmówić. Jednak, co robić, gdy widzimy biały nalot na tym smakołyku? Jeść, czy nie jeść? Tej kwestii warto się przyjrzeć bliżej.

Co z tą czekoladą?

Czekolada kusi nas smakiem i sprawia, że czasem trudno się jej oprzeć. Zwykle można ją kupić w różnych odcieniach brązu- od jasnego, aż po niemal czarny . Mleczna, gorzka, czy z orzechami ma wielu wiernych zwolenników. Bywa naszpikowana pysznymi dodatkami, które podkręcają jej smak.

Zwykle czekolada ma długi termin ważności. Można ją nawet spożywać po jego upływie. Jednak jedna rzecz może sprawić, że nie chcemy sięgnąć po ten przysmak. To biały nalot na czekoladzie. Czy taką czekoladę można jeść? Czy jest ona raczej szkodliwa dla naszego zdrowia?

czekolada
Fot. Canva/ArtemSH
Zapomnij o słodkim bloku czekoladowym. Ten wytrawny blok z mięsa to dopiero coś

Czekolada z białym nalotem

Biały nalot na czekoladzie może trochę przypominać pleśń. Jednak nią nie jest. Jasne plamy, które pojawiają się na brązowej czekoladzie, powstają w wyniku rozmaitych zmian. Wyróżniamy tu nalot cukrowy i tłuszczowy . Nalot cukrowy powstaje, gdy wilgoć wchodzi w kontakt z czekoladą.

Natomiast nalot tłuszczowy pojawia się, gdy zmienia się temperatura. Tłuszcz na czekoladzie przemieszcza się i tworzy białą powłokę. Gdy jest ciepło, to tłuszcz rozpuszcza się, a gdy temperatura spada, to tworzy nalot . Czekolada z białym nalotem nadaje się do spożycia. Nie jest szkodliwa. Nalot nie wpływa na smak czekolady ani jej wartości odżywcze.

Jak przechowywać czekoladę?

Warto podkreślić, jakiej czekolady nie powinniśmy jeść. To produkt, w którym pojawiają się robaki. Od razu intuicyjnie pozbywamy się takiego wyrobu . Jak przechowywać czekoladę , by apetycznie wyglądała i pysznie smakowała? Należy trzymać ją w suchym i chłodnym miejscu.

Jednak lodówka nie będzie tu odpowiednim wyborem. Tak niska temperatura może spowodować biały nalot i pogorszyć jej walory smakowe. Dlatego warto czekoladę przechowywać w szafce, która jest oddalona od źródeł światła i nie jest w niej ani za ciepło, ani za zimno . Pisaliśmy o tym, jak ugotować smaczny obiad na 2 dni. Polecaliśmy przepis na piernik najlepszy na Boże Narodzenie.

czekolada
Fot. Canva/Liana Chorodetska

Źródło: gotowanie.onet.pl

Pilny komunikat Lidla. Z lodówek znika partia tego produktu
Dzisiaj zmiana czasu. Tego przed snem nigdy nie jedz, skutek jest opłakany
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy