Najlepszy piernik na Boże Narodzenie. Ciasto należy przygotować dużo wcześniej
Jeśli dziś połowa października, to czas zacząć myśleć o Bożym Narodzeniu. Oczywiście nie jak indyk o niedzieli, ale zapobiegliwie – choćby przygotowując najprawdziwsze, długo dojrzewające ciasto na staropolskie pierniki. Oto przepis.
Stary, dobry piernik
Określanie zażywnego staruszka jako starego piernika nie wzięło się znikąd. Ciasto to i ciastka należą do produktów, które najlepsze są nie świeże, ale właśnie dobrze dojrzałe. Dlatego o przygotowaniu ciasta trzeba myśleć z dużym wyprzedzeniem.
Nazwa pierników wzięła się od słowa „pierny”, czyli pieprzny. Po angielsku nazywa się je zaś gingerbread, czyli chlebkiem imbirowym. Warto pamiętać o tym wszystkim, kompletując przyprawy do naszego gwiazdkowego piernika. Dobrze przyrządzone, pierniki są nie samą słodyczą, ale właśnie mieszanką głębokich, ziołowych i korzennych smaków.
Wsyp odrobinę do wody i pij po przebudzeniu. Działa cuda na układ pokarmowyDlugo dojrzewający piernik
Staropolskie ciasto do piernika dobrze jest przygotować na ok. 5 tygodni przed pieczeniem, a upiec na tydzień przed podaniem – przy czym to dopiero dolna granica jego wytrzymałości. Im jest starsze, tym lepsze. Oznacza to, że właściwie już po Wszystkich Świętych należy zabierać się za świąteczny piernik.
Składniki
- 1 kg mąki
- 500 g miodu
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- ¼ kg masła
- 2 łyżeczki sody
- ½ szklanki mleka
- Sól, przyprawy do piernika
Ciasto na dojrzewający piernik
Masło, miód i cukier umieszczamy w dużym garnku. Stawiamy na palniku o niewielkiej mocy i doprowadzamy do wrzenia, pilnując, by cały cukier się rozpuścił. Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy do miski z przyprawami i szczyptą soli. Sodę rozpuszczamy w mleku. Obie te mieszanki partiami dodajemy do przestudzonego miodu i mieszamy. Dodajemy jajka.
Dokładnie wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do lodówki albo w chłodne miejsce. Z czasem będzie tężeć i z lejącego stanie się zwarte.
Na tydzień przed podaniem, czyli po 4-5 tygodniach dojrzewania ciasta, dzielimy je na 3-4 części. Każdą z nich wypiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzone przekładamy powidłami i układamy jedną na drugiej, a następnie obciążamy. Przed podaniem polewamy polewą czekoladową.
Wypróbuj też przepisy na pączki z chałwą i babciny bigos.