Gotuję raz, a obiad mam na 2 dni. W moim domu ten patent to hit
Nie masz pomysłu, co ugotować dla swojej rodziny? Zaskocz ich i przygotuj obiad na 2 dni z tego przepisu. Danie jest fantastyczne, bo na drugi dzień podasz je z nieco innym dodatkiem, dzięki czemu z jednego posiłku stworzysz dwa różne. Czytaj dalej, a przekonasz się, że to prostsze, niż można zamarzyć.
Wyborny obiad na 2 dni
Przygotowanie obiadu, który zadowoli, a przede wszystkim, który trafi w gusta wszystkich domowników, nie jest rzeczą najłatwiejszą. Wie o tym każda gospodyni, która dzień w dzień wznosi się na wyżyny swojej kulinarnej kreatywności, aby przygotować urozmaicony posiłek. Jeżeli skończyły ci się już pomysły, koniecznie poznaj przepis na obiad na 2 dni.
Sposób wcale nie polega na przygotowaniu ogromnej ilości jedzenia i podaniu go na drugi dzień. Podstawą dania będą mięsne pulpety, które podasz z dwoma różnymi sosami. Prawda, że brzmi genialnie? W ten sposób obiad smakuje inaczej, a ty spędzisz w kuchni zdecydowanie mniej czasu. Zadowoleni powinni być również i sami domownicy. Poniżej znajdziesz niezbędne składniki oraz przepis.
Idąc na cmentarz, weź ze sobą makaron. Przydatny trick na 1 listopadaZ czego składa się obiad na 2 dni?
Podstawą obiadu na 2 dni są pulpety. Do ich przygotowania potrzebujesz mielonego mięsa, dlatego zadbaj o to, aby kupić to dobrej jakości w sprawdzonym sklepie. Do klopsów przygotuj 2 pyszne, proste w przyrządzeniu sosy i obiad na 2 dni gotowy. Zdjęcia ilustrujące przygotowania, pochodzą z kanału Sylwia Machnik - Milma, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- bułka tarta
- odrobina gazowanej wody
- 3 duże pieczarki
- 400 g passaty pomidorowej
- 200 ml śmietany 12%
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na obiad na 2 dni
Na patelni rozgrzej olej. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wsyp ją na patelnię. Smaż, do momentu zeszklenia warzywa. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Do miski przełóż mięso i wbij dwa jajka. Wsyp odrobinę bułki tartej, soli i pieprzu. Wlej dosłownie odrobinę zimnej wody gazowanej. Ręką wymieszaj składniki na jednolita masę. Dodaj podsmażoną cebulę i ponownie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj pulpety. Na patelni ponownie rozgrzej olej i usmaż na nim pulpety. Z każdej strony mają być zarumienione na brązowo.
Teraz czas na przygotowanie pierwszego sosu. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż je przez chwilę na odrobinie rozgrzanego tłuszczu. Połowę pulpetów przełóż do pieczarek. Śmietanę wymieszaj z mąką i wlej ją na patelnię. Całość duś na małym ogniu, do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec przypraw go pieprzem i solą, wymieszaj i gotowe.
Drugi sos jest jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu. Wystarczy, że passatą zalejesz pozostałe pulpety i wsypiesz odrobinę przypraw. Całość również gotuj na małym ogniu, do momentu zagęszczenia i gotowe. Pulpety podawaj z ulubionymi dodatkami. W ten łatwy sposób przygotowałaś smaczny obiad na 2 dni.
Ten obiad zachwyci rodzinę na Wszystkich Świętych. Takie kotlety smakują nawet lepiej, niż ich klasyczna wersja.