Bieszczadzkie fuczki biją na głowę placki ziemniaczane. Robi się je z wielkiego przysmaku
Jeśli lubicie placki ziemniaczane, to z pewnością zasmakują wam fuczki. Są to bieszczadzkie placki, które robi się podobnie jak placki ziemniaczane. Jednak do fuczek daje się pewien przysmak, za którym przepada wielu smakoszy. Polecamy przepis na znakomite placki rodem z Bieszczad.
Fuczki, czyli bieszczadzka kuchnia
Fuczki wywodzą się z kuchni Łemków, którzy dawniej zamieszkiwali Bieszczady. Ich kuchnia była niezwykle prosta i postna. Gotowano z tego, co wyrosło w ogródkach i co znaleziono w lasach. Mięso pojawiało się od święta. Fuczki są plackami, które smaży się podobnie jak placki ziemniaczane.
Jednak mają w sobie zupełnie inny dodatek. Do tych placków daje się kiszoną kapustę. Korzystano z gotowanej i surowej kapusty kiszonej. My polecamy fuczki, które zrobimy z surowej kapusty kiszonej . Polecamy ten przepis na wyjątkowe placki.
Jak zrobić fuczki?
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 200 g mąki
- 200 ml mleka lub wody
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- śmietana
- kminek
Kapustę kiszoną musimy dobrze odcisnąć, a następnie posiekać. Teraz robimy ciasto. Do miski wbijamy jajko, dosypujemy mąkę i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do ciasta dodajemy posiekaną kapustę, doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Fuczki smażymy na oleju lub maśle klarowanym. Placki powinny być usmażone na złoty kolor. Fuczki gotowe są już do podania.
Fuczki, czyli smak Bieszczad
Fuczki możemy podawać z sosem, który robimy ze śmietany i jogurtu naturalnego. Warto dodać do niego czosnek i koperek. Fuczki w takim wydaniu są bardzo smaczne. Jednak pasują też jako dodatek to dań mięsnych i rybnych.
Te bieszczadzkie placki są bardzo proste w wykonaniu. Szybko je przygotujecie i gwarantujemy, że będą smakować. Kapusta kiszona nadaje im doskonałego smaku. Zróbcie fuczki w swojej kuchni, bo naprawdę warto. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne placki na kolację. Radziliśmy, jak zrobić placki dyniowe.
Źródło: zlotaproporcja.pl