Rozgrzewam patelnię i w mig smażę pyszne placki. Sprawdzają się świetnie na ciepłą kolację
Szukasz sposobu na pyszną i szybką kolację? Koniecznie wypróbuj te smażone placki. Moja cała rodzina wprost się nimi zajada. Wystarczy podać do nich szklankę mleka i doskonały posiłek gotowy.
Te placki na kefirze to hit w moim domu
Pyszne placki a kefirze sprawdzą się na wiele okazji Można zacząć nimi dzień lub go na nich zakończyć. Zrobisz z nich smaczny poczęstunek dla niespodziewanych gości. Wypróbuj je raz, a nie pożałujesz.
Placki na kefirze noszą bardzo oryginalną nazwę. Nazywa się je gnieciuchami. Niezależnie jednak od tego, jak kto je określa, smakują po prostu obłędnie. Przekona się o tym każdy, kto ich skosztuje.
Ten smakołyk pamiętam z dzieciństwa w czasach PRL. Mama robiła deserowe „grzyby" przy każdej okazjiPrzepis na wyśmienite placki na kefirze
Składniki:
- 1 duży kubek kefiru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1-2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 600 g mąki tortowej
- olej do smażenia
Obłędne placki na kefirze krok po kroku
Do dużej miski wlej kubek kefiru. Dodaj do niego mleko, sodę, cukier i sól. Składniki na placki na kefirze wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej.
Do miski stopniowo dosypuj do nich mąkę. Wszystko razem mieszaj do uzyskania gęstego ciasta. Powinno być ono lepkie i nie lejące się. W razie potrzeby dołóż do niego jeszcze trochę mąki.
Na patelni rozgrzej olej do smażenia placków na kefirze. Na gorący tłuszcz wykładaj porcje ciasta, formując z nich dość duży placek. Smaż na złoto z obu stron, a następnie zdejmuj z patelni i podawaj. Placki idealnie komponują się ze szklanką mleka. Kefir warto na stałe włączyć do swojej diety. Ta mikstura z jego użyciem przyniesie ulgę w problemach trawiennych.