Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Kroję "polską cytrynę" i zalewam cukrem. Działanie tego syropu nie mieści się w głowie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.10.2023 15:59

Kroję "polską cytrynę" i zalewam cukrem. Działanie tego syropu nie mieści się w głowie

syrop z pigwy
YouTube/@gotujzmaszka

Czy wiecie, że pigwę możemy śmiało nazwać polską cytryną? Wszystko dlatego, że ma ona mnóstwo witaminy C. Pigwa wzmacnia organizm i wspiera naszą odporność. Dlatego polecamy przepis na syrop z pigwy. Pijcie go, a żadna choroba nie będzie wam straszna. 

Pigwa, czyli bomba witaminowa

Pigwa wywodzi się z Azji i rośnie na niewielkich drzewach lub krzakach. Pigwa kwitnie pod koniec maja lub na początku sierpnia. Jej kwiaty mają bardzo przyjemny zapach, a owoce wyglądem przypominają jabłka lub gruszki. Owoce pigwy dojrzewają w październiku i potrafią być naprawdę okazałe.

Pigwy nie należy mylić z pigwowcem. To niewielki krzak, który ma małe owoce. Jednak podobnie jak owoce pigwy nie nadają się one do jedzenia na surowo. Warto więc z pigwy robić przetwory. Owoce pigwy nasycone są witaminą C i skutecznie chronią nas przed przeziębieniem i grypą. 

syrop z pigwy
YouTube/@gotujzmaszka
Przez całe życie źle używałam praski do czosnku. Z nowo poznanym sposobem oszczędzam mnóstwo czasu i energii

Owoce pigwy, czyli porcja zdrowia

Pigwa wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Szczególnie polecana jest osobom, które często chorują. Początek jesieni to dobry moment, by sięgać po syrop z pigwy. Natomiast sok z pigwy bardzo dobrze łagodzi kaszel.

Syrop z pigwy pomaga też lepiej znieść zmęczenie, które pojawia się przy jesiennym przesileniu. Przyspiesza też przemianę materii i łagodzi niestrawność. Polecamy przepis na doskonały syrop z pigwy. Zróbcie go i cieszcie się zdrowiem.

Jak zrobić syrop z pigwy?

Składniki:

  • 1 kg pigwy
  • 1 kg cukru

Owoce myjemy i kroimy na cząstki. Pozbywamy się z nich pestek. Kroimy pigwę na drobne kawałki. Przygotowujemy litrowy słoik i dorzucamy do niego owoce. Co chwilę dosypujemy do słoika po kilka łyżeczek cukru. Gdy już owoce zapełnią słoik, to sypiemy jeszcze więcej cukru.

 Ubijamy wszystko i przykrywamy jeszcze cukrem. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Gdy pojawi się sok, to warto jeszcze dosypać cukru. Tak przygotowany sok może stać w lodówce całą zimę. Pisaliśmy o syropie z buraków. Radziliśmy jak zrobić syrop na odporność z przepisu Ewy Wachowicz. 

syrop z pigwy
YouTube/@gotujzmaszka

Źródło: YouTube/@gotujzmaszka, zywienie.abczdrowie.pl