Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina non stop prosi mnie o te kotlety. Są lepsze nawet niż mielone
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.10.2023 19:26

Rodzina non stop prosi mnie o te kotlety. Są lepsze nawet niż mielone

kotlety gyros
Canva/from_my_point_of_view

Czy lubicie kotlety? Ja często je przygotowuję na obiad. Zwykle robiłam mielone, ale odkąd dostałam przepis na znakomite kotlety gyros, tylko takie przyrządzam. Mają wyrazisty smak i fenomenalny farsz. Polecam przepis na smaczne kotlety gyros. 

Kotlety gyros, czyli lepsze niż mielone

Kotlety są często przyrządzanym daniem obiadowym. Cenimy smak mielonych i schabowych. Robimy je na co dzień i od święta. Lubimy też w kotletach to, że możemy szybko zrobić je na obiad. 

Ostatnio zamiast mielonych robię tylko kotlety gyros. Są tak dobre, że rodzina chce je jeść cały czas. Aromatyczne, wyraziste i pełne smakowitego farszu są świetną propozycją na rodzinny obiad. Polecam przepis na kotlety gyros. Zróbcie je, bo są naprawdę pyszne. 

kotlety gyros
Canva/Dukell
Niebywałe, z czego mama 11-rga dzieci robi pyszną przekąskę. Lepsza i zdrowsza niż chipsy i frytki

Jak zrobić kotlety gyros?

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • papryka czerwona
  • 2 ogórki konserwowe
  • kawałek czerwonej cebuli
  • 150 g sera żółtego
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawa gyros
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • jajka
  • bułka tarta
  • olej

Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wrzucamy kukurydze z puszki, pokrojoną paprykę, cebulę i ogórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy połowę sera i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.

Pierś z kurczaka kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Mięso oprószamy przyprawą gyros, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Kotlety obsmażamy na patelni. Układamy na blasze, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. 

Kotlety gyros, czyli super obiad

Na każdego kotleta kładziemy wcześniej przygotowany farsz i posypujemy tartym serem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ser na wierzchu kotletów powinien się roztopić. Kotlety gyros podajemy z ziemniakami, ulubionymi surówkami lub z mizerią.

Takie kotlety gyros doskonale smakują, ale też bardzo ładnie prezentują się na stole. Możemy podać je podczas przyjąć okolicznościowych. Goście chętnie zjedzą tak smaczną i efektowną potrawę. Pisaliśmy o kotletach z dodatkiem dwóch rodzajów cebuli. Radziliśmy, jak zrobić pyszne kotlety z kapustą. 

kotlety gyros
Canva/LauriPatterson

Źródło: kasiawgarach.pl