Smakosze.pl Przepisy Bieszczadzkie placki skradły moje serce. Fuczki mógłbym jeść codziennie
Fot. YouTube/Gotuj z Anią

Bieszczadzkie placki skradły moje serce. Fuczki mógłbym jeść codziennie

22 września 2024

Podczas, gdy na Sądecczyźnie je się proziaki, Bieszczady mają swój sposób na placki. Fuczki to zdrowa i niezwykle ciekawa w smaku przekąska. Myli się, kto sądzi, że to po prostu kolejne placki.

Placki z kapustą kiszoną

Różnego rodzaju placki , chyba najprostsza forma posiłku, często występują w górskich obszarach. Odpowiada za to pewnie wygoda zabrania ich „do pracy”, która w wypadku górali oznacza duży wysiłek w pięknych okolicznościach przyrody. Dlatego po przepisy na pożywne i wygodne placki sięgamy właśnie na południe Polski.

W Bieszczadach spotkamy w tej kategorii fuczki – placki z mąki i kiszonej kapusty. Nie ma powodu, by nie zakochać się w tym przepisie . Bogate w probiotyki kiszonki to samo zdrowie. Są do tego niskokaloryczne i – przynajmniej w swojej kategorii – są raczej dietetyczną opcją.

smażenie placków

Strzelczyk z nagłym apelem. Padł ofiarą paskudnego oszustwa

Bieszczadzkie fuczki

Takie dobrze przyprawione placki z kiszoną kapustą są świetną przekąską także w dzisiejszych domach. Serwujemy je ze śmietaną lub jako dodatek do większych posiłków. Można podać je także z owczym serem .

Składniki

  • ½ kg kiszonej kapusty
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • Przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek, kminek
  • 1 mały pęczek koperku i jogurt lub śmietana do podania
  • Masło klarowane do smażenia

Placki prosto z Bieszczad

Kapustę kiszoną odciskamy na sitku i drobno siekamy. Przekładamy ją do miski. Dodajemy mąkę, jajka, mleko i przyprawy.

Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane. Na gorące nakładamy masę i smażymy do zrumienienia . Następnie przewracamy na drugą stronę.

Złociste z obu stron placki zdejmujemy na ręcznik papierowy , by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z posiekanym koperkiem i jogurtem.

Wypróbuj też przepisy na surówkę biskupią i faszerowaną cukinię .

smażone fuczki

Weź ciasto francuskie, budyń i brzoskwinie. Ciasto Napoleona jest hitem
Pokrój wieprzowinę na kawałki i rozbij tłuczkiem. Zwykłe schabowe mogą się schować
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy