Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój wieprzowinę na kawałki i rozbij tłuczkiem. Zwykłe schabowe mogą się schować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.09.2024 11:44

Pokrój wieprzowinę na kawałki i rozbij tłuczkiem. Zwykłe schabowe mogą się schować

rozbijanie schabu
fot. Canva/Slatan

Roladki wieprzowe z warzywnym wypełnieniem to prosty i ciekawy pomysł na obiad. Nie odbiegają daleko od „tradycyjnego schabowego”, a jednak stanowią urozmaicenie na naszych talerzach. Warzywny wkład pomaga utrzymać odpowiednią strukturę dania.

Rolady wieprzowe z ogórkiem

Coraz rzadziej – i zdecydowanie zbyt rzadko – sięgamy po sposoby na urozmaicenie mięsnych dań przez ich faszerowanie. Niegdyś standard na polskich stołach, dziś jest to raczej rzadkość. A szkoda, bo choć najbardziej wyrafinowane przepisy tego typu są niezwykle czasochłonne, to najprostsze z nich to maksimum efektu przy minimum pracy.

Tak jest w wypadku tych prostych roladek wypełnionych warzywami. Nadają one roladom słodko-kwaśnego posmaku. Przede wszystkim jednak pomagają utrzymać soczystość mięsa.

roladki wieprzowe z ogórkiem

Jedni wycinają, drudzy wykręcają. Leśnicy tłumaczą, jak prawidłowo zbierać grzyby

Schabowe rolady na niedzielę

W ten prosty sposób w kotlety schabowe zawinąć można wiele różnych warzyw. Nasz przepis obejmuje paprykę i ogórki konserwowe, ale warto eksperymentować z innymi składnikami.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • Opcjonalnie: 80 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • Masło klarowane
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta lub mąka do panierowania

Obiad na niedzielę

Schab cienko rozbijamy przez folię. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Każdy plaster schabu posypujemy solą i pieprzem, a następnie smarujemy masłem. 

Na kotletach układamy warzywa. Posypujemy serem, by danie było bardziej kleiste i sycące. Kotlety zawijamy po bokach i rolujemy. Mocujemy wykałaczkami.

Roladki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce lub tylko w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, aż będą złociste ze wszystkich stron.

Wypróbuj też przepisy na proste ciasto owocowe i zalewę do ogórków kiszonych.

panierowane roladki