Faszerowaną cukinię robię co kilka dni. Rodzina nigdy nie ma jej dosyć
Cukinia jest dobra na wszystko. Pod koniec sezonu na to warzywo warto przyjrzeć się bliżej poniższemu przepisowi. Faszerowana cukinia z pewnością bowiem zachwyci domowników.
Najlepszy przepis na cukinię
Jeszcze trwa sezon na cukinię. Można przygotować z niej naprawdę wiele. Przepisów na przetwory, dania, a nawet na desery jest całe mnóstwo. Jeżeli wypróbowałaś je wszystkie, czas poznać ten na danie, które możesz podać na obiad.
Przepis jest nieskomplikowany, a mimo to smak całej kompozycji jest doskonały. Zachwyca od pierwszego kęsa i warto zrobić je na obiad nawet dzisiaj. Rodzina może być na początku zdumiona, co przygotowałaś, ale poproszą cię o dokładkę. Potrzebne składniki i instrukcję przygotowania poznasz w dalszej części artykułu.
Cukinia z dodatkami
Podstawowym składnikiem jest cukinia. Warzywo dostępne jest przez cały rok, ale danie będzie smakowało o wiele lepiej, jeżeli przygotujesz je z sezonowej cukinii. Oprócz niej potrzebne będą także produkty na farsz. O wszystkich dowiesz się, kiedy zapoznasz się z listą umieszczona poniżej. Pamiętaj, aby żadnego składnika nie pomijać. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kuchnia Marioli, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 3 cukinie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g mielonego mięsa
- 500 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki ostrego ketchupu
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 200 g ryżu
- 100 g żółtego sera w kostce
- kilka pomidorów koktajlowych
- olej
- pieprz
- sól
Faszerowana cukinia - przepis
Przygotowanie dania rozpocznij od farszu. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż w nim warzywa. Następnie dodaj mielone mięso i wysmaż składniki.
Wlej passatę oraz dodaj przecier pomidorowy i ketchup. Wymieszaj. Farsz przypraw pieprzem, solą. Dodaj ugotowany ryż i ponownie wymieszaj całość.
Cukinie umyj, przekrój na pół wzdłuż, a następnie wydrąż z nich środek. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż w nim cukinie, przypraw pieprzem i solą. Wypełnij je mięsnym farszem.
Wierzch posyp startym na dużych oczkach serem i ułóż przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Danie piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Gotowe podawaj na obiad i patrz, jak szybko znika z talerzy domowników.
Sprawdź, kiedy solić rosół oraz poznaj przepis na wyjątkową sałatkę.