Smakosze.pl Przepisy Bijące rekordy ciasto bez pieczenia z karmelizowanymi bananami. Smak doprowadza smakoszy do szaleństwa
screen z filmiku na kanale Szybkie proste i smaczne na YouTube

Bijące rekordy ciasto bez pieczenia z karmelizowanymi bananami. Smak doprowadza smakoszy do szaleństwa

29 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Przygotujcie bijące rekordy ciasto z karmelizowanymi bananami, które nie wymaga pieczenia. Jego smak doprowadza do szaleństwa, a wykonanie jest banalnie proste. Potrzebujecie do tego tylko patelni, bananów, jajka i kilku innych, popularnych składników. Zróbcie je raz, a z pewnością będziecie do niego wracać.

Lubicie ciasta bez pieczenia? My też. Zwłaszcza teraz, w upał. Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, proponujemy wam przygotowanie ciasta z patelni. Nie powoduje ono gwałtownego wzrostu temperatury w mieszkaniu, a robi się je naprawdę prosto. I do tego to doskonałe połączenie karmelizowanych bananów i czekoladowego ciasta. Po prostu pycha!

W naszym materiale prezentujemy screen z filmiku na kanale Szybkie proste i smaczne na YouTube, żebyście mogli zobaczyć, jak kusząco wygląda to ciasto.

Przepis na ciasto bez pieczenia z bananami

Składniki:

  • 3 banany

  • 1 łyżka masła

  • 1/4 szklanki i 1 łyżka cukru

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 1/4 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 3 łyżki ciemnego kakao

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka octu

Przygotowanie ciasta bez pieczenia z bananami

Banany umyj, każdy przekrój wzdłuż na połowę. Na patelni rozpuść masło, dodaj łyżkę cukru i smaż całość na małym ogniu, aż cukier zrobi się brązowy.

Wtedy wyjmij banany ze skórki i połóż je na patelni. Smaż je kilka minut, aż lekko się zrumienią. Patelnię wyłącz, wystudź.

W misce umieść jajko, szczyptę soli, 1/4 szklanki cukru i cukier waniliowy, wymieszaj. Dodaj olej, wymieszaj. Dolej mleko, wymieszaj.

Do składników znajdujących się w misce przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj, dodaj ocet, połącz.

Przygotowanym ciastem zalej banany znajdujące się na patelni. Patelnię przykryj i podgrzewaj 15-20 minut na niedużym ogniu.

Zrób test suchego patyczka, by przekonać się, że spodnia część ciasta jest już dobrze ścięta. Wtedy obróć ciasto na drugą stronę, przykryj i gotuj jeszcze 5 minut.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy recepturę na budyniowe ciasto z brzoskwiniami , a także na ciasto bez pieczenia z trzech składników .

banany
canva/Boarding1Now

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filmik na kanale Szybkie proste i smaczne na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy