Smakosze.pl Przepisy Bije na głowę zwykły galaretkowiec. Ciasto jelly fruit jest idealne na lato
Fot. YouTube/Boone Bake

Bije na głowę zwykły galaretkowiec. Ciasto jelly fruit jest idealne na lato

13 sierpnia 2024

Jakie jest najlepsze ciasto na lato? Wszystkim łasuchom polecam przysmak jelly fruit. Nie zabraknie w nim owoców i galaretek. Wygląd tego pysznego smakołyku przyprawia o zawrót głowy. Każdy chce go spróbować.

Ciasto jelly fruit, czyli pysznie i pięknie

Czy ciasto może być tak samo pyszne jak efektowne? Jak najbardziej! Robię właśnie takie z przepisu, który powinien poznać każdy łasuch. Ciasto jelly fruit wygląda niczym cukiernicze dzieło sztuki, ale wcale nie tak trudno je zrobić. Okazały rarytas jest naszpikowany bajecznie smacznymi owocami.

Do tego znakomite galaretki, biszkopt, krem i efektowne ciasto jest gotowe. Będzie idealne na letni deser lub na urodziny. Gwarantuję, że zrobi wrażenie na gościach i będzie smakować doskonale. Do tego ciasto jelly fruit bije na głowę zwykły galaretkowiec . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Smakuj z Maszą. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.  Natomiast zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału YouTube Boone Bake.

ciasto jelly fruit
Fot. YouTube/smakujzmasza
Na jaw wyszło jak karmią w polskich szpitalach. Jakość jedzenia pozostawia wiele do życzenia

Jak zrobić ciasto jelly fruit?

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

  • 600 g śmietanki 30%
  • 600 g sera z wiaderka
  • ½ szklanki  cukru pudru
  • 25 g żelatyny
  • maliny
  • ciasteczka oreo

Pozostałe składniki:

  • 4 galaretki krystaliczne
  • 1300 ml wody
  • ulubione owoc
  • biała czekolada

Przygotowanie ciasta jelly fruit zacznij od zrobienia biszkoptu. Ubij jajka z cukrem, wsyp mąkę i mąkę ziemniaczaną . Masę przelej do tortownicy i wygładź powierzchnię. Biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut . Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika, przykryj ściereczką i zostaw do ostygnięcia.

Następnie wykrój biszkopt z rantu, wstaw do lodówki n całą noc, wtedy najlepiej będzie się kroił. Pokrój go na 3 równe części. Tortownicę wyłóż kilkoma warstwami folii spożywczej i przygotuj krem. Najpierw żelatynę zalej gorącą wodą. Gdy się rozpuści, zostaw ją do ostygnięcia. Do miski wlej mocno schłodzoną śmietankę, ubijaj i stopniowo dodawaj cukier puder. Powinna wyjść nie za bardzo sztywna. Teraz rozpuść galaretkę

Ciasto jelly fruit podaj na letni deser

Do piany dodawaj też stopniowo ser z wiaderka i ubijaj do połączenia składników. Następnie partiami dodaj żelatynę i krótko ubijaj . Do tortownicy wyłożonej folią włóż plastikową obręcz, żeby potem łatwo wyjąć ciasto. Na spód połóż pierwszą część- biszkoptu, to górna część z ciasta. Biszkopt nasącz czarną herbatą  z cytryną, ale bez cukru. Rozprowadź warstw kremu, potem wyłóż maliny i zmielone ciasteczka oreo . Następnie druga warstwa biszkoptu, którą nasącz herbatą z cytryną, warstwa  kremu, maliny i zmielone ciasteczka oreo. To samo zrób z trzecią częścią biszkoptu.

Posmaruj ją kremem i wstaw ciasto na całą noc do lodówki. Po tym czasie zdejmij plastikową obręcz i folię. Ciasto przełóż na duży talerz. Rozpuść białą czekoladę, a każdy kawałek owocu smaruj białą czekoladą i przyklejaj do wierzchu ciasta . Teraz rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i zostaw do ostygnięcia. Zamknij ciasto w rancie i wylej łyżką galaretkę. Gdy ostygnie, wstaw do lodówki na kilka godzin, a  potem zdejmij rant. Wierzch ozdób owocami i podawaj. Pisaliśmy o tym, jak zrobić przepyszne i pożywne naleśniki. Radziliśmy jak zrobić sałatkę lepszą od gyros i jarzynowej.

ciasto jelly fruit
Fot. YouTube/smakujzmasza

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału YouTube/ Boone Bake

Nigdy nie trzymaj tak pomidorów. Obrastają w pleśń już po chwili
Kroję cukinię w słupki i pakuję do środka specjalny farsz. Ten obiad starcza na kilka dni
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy