Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nigdy nie trzymaj tak pomidorów. Obrastają w pleśń już po chwili
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.08.2024 17:12

Nigdy nie trzymaj tak pomidorów. Obrastają w pleśń już po chwili

pomidory
pomidory

Pomidory najlepiej smakują latem. Soczyste i aromatyczne jadamy same lub używamy ich do rozmaitych potraw. Jednak jak przechowywać pomidory? Pewien sposób sprawia, że pleśnieją i do niczego się już nie nadają.

Pomidory pełne smaku

Latem pomidory dojrzewają w pełnym słońcu. To wpływa na ich smak i aromat. Latem kupujemy więcej pomidorów, by cieszyć się tymi dorodnymi i mięsistymi warzywami. Niestety zdarza się, że nasze pomidorowe zapasy psują się.

Pomidory pleśnieją i nie nadają się już spożycia. Czasem pleśń pojawia się wyjątkowo szybko, bo nawet w ciągu kilku dni od zakupu. Jak w takim razie przechowywać pomidory i gdzie je trzymać, by najdłużej z nich korzystać? Odpowiedź znajdziecie w naszym artykule.

pomidory
Fot. Canva/dardespot
Kroję cukinię w słupki i pakuję do środka specjalny farsz. Ten obiad starcza na kilka dni

Jak przechowywać pomidory?

Latem mierzymy się z wysokimi temperaturami. Te wpływają na warzywa i owoce, które kupujemy. Wybierając pomidory, warto sięgać po te o intensywnym kolorze. Powinny być też lekko miękkie, gdy je delikatnie naciśniemy. Najważniejsze jest to, by nie posiadały żadnych uszkodzeń.

Jak przechowywać pomidory? Wiele osób odruchowo wkłada je do lodówki. Jednak pomidory nie powinny tam trafić. Pod wpływem chłodu tracą swój smak i aromat. Zmienia się ich też konsystencja. Pomidory są wodniste, mączyste i nie smakują tak, jak powinny. Wiele osób trzyma też pomidory w plastikowych siatkach. To najgorszy sposób, jaki możemy zastosować.

W ten sposób nigdy nie przechowuj pomidorów

Plastikowe siatki odcinają dopływ powietrza od produktów w nich zamkniętych. Jeśli przechowujemy tak pomidory, to szybko pojawia się wilgoć, a potem pleśń. Takie pomidory nie nadają się do jedzenia. Nie można też wyciąć kawałka pleśni, bo to nic nie daje. Takie pomidory nadają się już tylko do wyrzucenia. Gdzie trzymać pomidory, by nie pleśniały?

Warto przygotować dla nich miejsce na blacie. Jednak powinno znajdować się ono z dala od ostrego słońca. Nie mogą być stłoczone, bo to też sprzyja psuciu. Najlepiej pomidory przechowywać w wiklinowych koszach lub ceramicznych koszach z otworami. Dzięki temu pomidory mają dostęp do powietrza i nie psują się. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić błyskawiczny makaron z klopsikami. Polecaliśmy przepis na ciasto z brzoskwiniami, które już stało się hitem. 

pomidory
Fot. Canva/funkybg

Źródło: kobieta.interia.pl