Smakosze.pl Porady Biorę mięso z kurczaka i wbijam w nie widelec. Tak przydatnej sztuczki kuchennej dawno nie widziałam
Fot. YouTube/WebspoonPL

Biorę mięso z kurczaka i wbijam w nie widelec. Tak przydatnej sztuczki kuchennej dawno nie widziałam

4 grudnia 2024

Po mięso z kurczaka często sięgamy w kuchni. Jednak zanim przyrządzimy z niego smaczną potrawę, musimy zrobić jedno. Dzięki tej przydatnej sztuczce nasze danie nie będzie żylaste i suche. Apetyczne kąski już wkrótce trafią na stół.

Mięso kurczaka z niemiłymi niespodziankami

Mięso z kurczaka smakuje w formie kotletów drobiowych, czy dania duszonego z warzywami. Pasuje do zapiekanek i cieszy się dużą popularnością. Pierś z kurczaka daje nam dużo kulinarnych możliwości. Jednak ma też jedną wadę. To ścięgna, które znajdują się w mięsie.

Takie białe włókna nie wyglądają apetycznie i nie zachęcają do jedzenia. Dlatego musimy się ich pozbyć. Jeśli tego nie zrobimy, ścięgna mogą przeszkadzać w jedzeniu. Sprawiają, że mięso jest nie dobre, żylaste i niesmaczne. Przydatna sztuczka pozwoli nam usunąć ścięgna z kurczaka.

kurczak
Fot. YouTube/WebspoonPL
Zakazana ryba na święta. Nie kupuj jej, jest niezwykle szkodliwa

Jak usunąć sięgną z kurczaka?

Sposób jest bardzo prosty i skuteczny. Wystarczy zaopatrzyć się w widelec i ręcznik papierowy. Podobną sztuczkę możemy zobaczyć na kanale YouTube Webspoon PL. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. Teraz warto przystąpić do działa, czyli do pozbycia się ścięgien z mięsa kurczaka.

Dlatego przygotujmy mały kawałek ręcznika papierowego. Chwytamy przez niego ścięgno w kawałku mięsa i wkładamy je między ząbki widelca. Teraz mocno ciągniemy ścięgno . Z łatwością usuwamy je z kurczaka. Wyjdzie gładko i bez problemu. Dzięki tej prostej sztuczce w kilka sekund pozbędziemy się ścięgien z mięsa.

Sztuczka przydatna w kuchni

Dzięki tej sztuczce ścięgno odchodzi w całości i nie rwie się. Całkowicie pozbywamy się go z mięsa. Dlatego koniecznie sięgnijmy po ten sprawdzony sposób . Raz spróbujemy i już zawsze będziemy do niego wracać. Warto też pamiętać, by wykroić wszelki tłuszcz z kurczaka .

Mięso będzie dzięki temu smaczniejsze i zdrowsze. Tak przygotowanego kurczaka możemy już poddać obróbce. Nadaje się do dań obiadowych, sałatek i zup . Lubią go dorośli, ale nie odmówią sobie tego mięsa też dzieci.

Zdradzaliśmy przepis na najlepszą surówkę nie tylko do ryby. Sprawdź też przepis na błyskawiczne ciasto bez pieczenia .

kurczak
Fot. YouTube/WebspoonPL
Zaczęło się w Dino z samego rana. Poszukiwany produkt za pół ceny, jest tylko 1 warunek
Weź drewnianą łyżkę i połóż na garnku. Tej sztuczki nauczyła mnie babcia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy