Zakazana ryba na święta. Nie kupuj jej, jest niezwykle szkodliwa
Święta, a zwłaszcza Wigilia Bożego Narodzenia, to na polskich stołach czas ryb. Jednak nie wszystkie gatunki są warte uwagi. Oto na które należy uważać.
Niezdrowe ryby
Nie każdy wie, że polskie tradycje kulinarne związane ze świętami znalazły się na kilku listach najzdrowszych sposobów świętowania na świecie. Dietetycy, którzy przyglądają się rozmaitym ucztom związanym z czczeniem bogów, duchów czy pór roku, doceniają naszą Wigilię za kilka rzeczy. Wśród nich jest wegetariański charakter wieczerzy, bogactwo warzyw oraz jej główni aktorzy – ryby.
W Polsce powinniśmy więc kolację wigilijną cenić tym bardziej, że na co dzień jadanie ryb nie jest, delikatnie mówiąc, naszą specjalnością. A szkoda, bo to produkt bardzo potrzebny w naszej diecie. Wiele z nich to niepowtarzalne źródło minerałów i dobrych kwasów tłuszczowych. Jednak niektóre – wręcz przeciwnie.
Zaczęło się w Dino z samego rana. Poszukiwany produkt za pół ceny, jest tylko 1 warunekUwaga na tuńczyka
Ryby są w naszym codziennym jadłospisie nieobecne między innymi dlatego, że są dość drogie w porównaniu do innych produktów obiadowych. Dlatego czasem nawet włączając je do diety kierujemy się ceną. Niestety, nie jest to najlepsze kryterium. Wśród tanich ryb, takich jak panga, tilapia czy tuńczyk, znajdują się szkodliwe okazy.
Do najbardziej problematycznych składników w rybim mięsie należy rtęć. Jest ona obecna właściwie w każdej rybie, ale nie we wszystkich po równo. I tak na przykład tuńczyk zawierać może stosunkowo duże ilości rtęci, której należy unikać ze względu na wpływ na nasz układ nerwowy.
Niezdrowa tilapia i panga
Inaczej jest zaś z tilapią, hodowaną w Chinach i Indonezji. Ta z kolei odkłada w sobie duże ilości ołowiu. Same wielkoskalowe chińskie hodowle też budzą liczne zastrzeżenia.
Tilapii dotyczą więc te same przestrogi, o których dobrze wiemy w wypadku innej niezbyt zdrowej ryby – pangi. Zwierzęta te hodowane są w stawach w olbrzymim stłoczeniu. To zaś zawsze wywołuje potrzebę zwiększenia dawek antybiotyków. Chciwość producentów dokłada do tego hormony wzrostu, które sprawiają również zostają w mięsie na dłużej. Warto więc unikać każdego z tych rodzajów ryb, zarówno tilapii i pangi, jak i nadmiaru tuńczyka.
Wypróbuj też przepis na pastę ze śledzi i poznaj najnowsze prognozy cen i promocje masła.