Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję raz-dwa i stawiam na stole. Najlepsza surówka do ryby i nie tylko
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 03.12.2024 18:40

Kroję raz-dwa i stawiam na stole. Najlepsza surówka do ryby i nie tylko

surówka
Fot. YouTube/Gotuj z Karolem

Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? Ten przepis przyjdzie ci z pomocą. Prosta surówka z zaledwie kilku składników uświetni każde danie. Ta surówka do ryby i nie tylko to hit w moim domu.

Genialna surówka nie tylko do ryby

Surówka jest nieodłącznym składnikiem każdego obiadu. Odpowiednio świetnie dopełnia smak całego dania. Najlepsza jest ta, która nie jest nachalna wobec innych smaków na talerzu, ale łączy się z nimi i tworzy raj dla podniebienia.

Właśnie takie cechy ma surówka z przepisu umieszczonego poniżej. Jej przygotowanie jest łatwe, a w dodatku nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc na pewno zdążysz wszystko przygotować. Oryginalnie w moim domu podawano ją do ryby, ale doskonale pasuje także do innych dań. Przekonasz się o tym, robiąc ją we własnej kuchni.

sos.jpg
Fot. YouTube/Gotuj z Karolem
Taką kolację na ciepło robię w 10 minut. Dzieci i mąż wcinają, aż się uszy trzęsą

Z czego składa się surówka?

Ta obiadowa surówka swój doskonały smak zawdzięcza składnikom. Przygotowuję się ją z kapusty pekińskiej, marchewki i kilku innych warzyw. Nie smakowałaby jednak tak dobrze, gdyby nie sos, który podkreśla jej smak. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Gotuj z Karolem, który znajdziesz na platformie YouTube.

Składniki:

  • ½ kg kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 2 ogórki
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • ¾ łyżeczki soli
  • pieprz

Surówka do obiadu – przepis

Przygotowanie surówki rozpocznij od obrania kapusty z liści. Następnie dokładnie je umyj i drobno posiekaj. Warzywo umieść w misce

Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż ją do kapusty. Ogórki również obierz, przekrój wzdłuż, a następnie pokrój w cienkie plastry i wsyp do miski. Dodaj także starte na dużych oczkach jabłko.

Do mniejszej miski włóż majonez, jogurt grecki, tarty chrzan oraz wsyp pieprz i sól. Składniki wymieszaj na jednolity sos

Wlej go do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe. Podawaj ją na obiad z dowolnym daniem, ale pamiętaj, że najlepiej komponuje się z rybami.

Sprawdź także, czym podlewać gwiazdę betlejemską oraz dowiedz się, kiedy przygotować zakwas na barszcz.

sur ów ka.jpg
Fot. YouTube/Gotuj z Karolem