Weź drewnianą łyżkę i połóż na garnku. Tej sztuczki nauczyła mnie babcia
Gotowanie bywa pełne tajemnic i rytuałów. Jednak wszystko ma znaczenie. Tak też jest z drewnianą łyżką położoną na garnku. Warto zastosować tę sztuczkę podczas gotowania w kuchni. Czy wiesz dlaczego?
Drewniana łyżka na garnku, czyli o co chodzi?
Nasze babcie znają się wyśmienicie na gotowaniu. Mają swoje sprawdzone sposoby na smaczne dania. Często te patenty są zupełnie obce młodszym pokoleniem. Warto niektóre sztuczki wykorzystać podczas gotowania potraw. Drewniana łyżka położona na garnku jest właśnie jedną z tych sztuczek.
Co oznacza i po co kładzie się drewnianą łyżkę na garnku? W wielkim skrócie to ta sztuczka pomaga uniknąć bałaganu w kuchni. Każdy z nas miał do czynienia z kipiącym mlekiem czy z ziemniakami. Intensywne wrzenie prowadzi do wypływania zawartości garnka na kuchenkę. To prowadzi do bałaganu. Jednym słowem czeka nas potem mycie kuchenki i sprzątanie.
Żadne kanapki, żadne jajecznice. Te szybkie wytrwane rogaliki to najlepsze śniadanieSztuczka na medal
Sztuczka z drewnianą łyżką, którą kładzie się na garnku, pomoże nam uniknąć kipienia w kuchni. Tę sztuczkę stosowały nawet nasze prababki. Patent opiera się na prostych prawach chemii. Drewno, z którego zrobiona jest łyżka, ma właściwości hydrofobowe. Gdy na powierzchni gotującej się cieszy pojawi się piana, to drewniana łyżka cofnie ją.
Dlatego drewniana łyżka stanowi tu barierę przed wykipieniem zawartości garnka na kuchenkę. Jednak jedna rzecz jest tu najważniejsza. Drewniana łyżka musi być chłodna. Po nagrzaniu się straci swoje właściwości hydrofobowe. Wtedy warto zastąpić ją innym drewnianym, chłodnym przyrządem kuchennym.
Inne sposoby, które zapobiegną kipieniu
Sztuczka z drewnianą łyżką jest skuteczna i najbardziej popularna. Jednak istnieją inne sposoby na to, by zapobiec kipieniu podczas gotowania w kuchni. Warto brzegi naczynia posmarować dowolnym tłuszczem. Ten stworzy barierę, która zatrzyma zawartość garnka w środku.
Nie należy też przykrywać garnka w całości. Pokrywka powinna dawać daniom dostęp do powietrza. Warto ją lekko uchylić, bo w przeciwnym razie zawartość garnka wykipi. To oznacza masę bałaganu w kuchni. Pisaliśmy, jak przygotować podkarpackie pierogi na Wigilię. Polecaliśmy domowy sposób na dorodną gwiazdę betlejemską.
Źródło: kobieta.onet.pl