Biorę ogórki kiszone i wkładam je do mleka. Z tego połączenia zyskuję niezwykły domowy przysmak
Lubię gotować według ciekawych przepisów. Do nich na pewno należy przepis na pewien domowy przysmak. Żeby go zrobić, ścieram ogórki kiszone i wkładam do mleka. Efekt zaskakuje i jest też naprawdę pyszny.
Ogórki kiszone i mleko, czyli domowy ser
Ogórki kiszone mają szczególne miejsce w naszej kuchni. Cenimy je za smak, ale też za wyjątkowe wartości odżywcze. Ogórki kiszone są prawdziwą bombą witaminową. Ich jedzenie wspiera naszą odporność i pomaga w walce z przeziębieniem.
Często sięgam po ogórki kiszone. Wkładam je do mleka. Przyznacie, że to może dziwić, ale efekt jest pyszny. W ten sposób przygotowuję domowy ser. Polecam wyjątkowy przepis na ten przysmak.
Jak zrobić domowy ser?
Składniki:
- 1 litr mleka
- 20 g masła
- łyżeczka soli
- 120 g skrobi
- 100 g ogórków kiszonych
- 200 g sera twardego
- szczypiorek
900 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy masło i mieszamy. Mleko zagotowujemy. Do miski wsypujemy skrobię i wlewamy 100 ml mleka. Dokładnie mieszamy tak, by nie było grudek.
Mieszankę wlewamy do garnka z gorącym mlekiem. Dosypujemy sól i czekamy, aż całość zgęstnieje zgęstnieje. Na tarce ścieramy twardy ser i dorzucamy do garnka. Wszystko dokładnie łączymy .
Ogórki kiszone i mleko, czyli domowy przysmak
Ogórki kiszone ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy do gęstej masy z garnka. Dokładnie mieszamy i przekładamy do pojemnika . Zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Siekamy szczypiorek i przygotowujemy grzanki. Ser możemy podawać z pomidorem i sałatą. Jest lekko słony i bardzo smaczny. Będzie doskonały na śniadanie i jako przekąska. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ogórki kiszone. Podawaliśmy też sposób na domowe ogórki kiszone.
Źródło: YouTube/@cookrate.polska