Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na te racuchy dostałam od kochanej babci. Znikają z talerzy szybciej, niż się je robi

Przepis na te racuchy dostałam od kochanej babci. Znikają z talerzy szybciej, niż się je robi

Racuchy z jabłkami
Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Pyszności

Racuchy z jabłkami są znakomite. Moja babcia przekazała mi przepis, dzięki któremu uzyskuję naprawdę delikatne placuszki. Cała moja rodzina je uwielbia.
 

Babcia umiała robić racuchy z jabłkami

Lekkie niczym chmurka i pełne słodziutkich jabłek placuszki drożdżowe posmakują nawet wybrednym. Ponieważ ich przygotowanie nie jest skomplikowane, często goszczą w moim domu.

Od jakiegoś czasu zamieniam tylko mleko na napój roślinny, by w posiłku nie było laktozy, ale poza tym działam tak jak moja babcia. Placki wychodzą obłędne.

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 375 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 10 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • solidna szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Niewiele składników potrzeba by przygotować słodki podwieczorek lub kolację w postaci puszystych racuchów. Instrukcję wykonania, wraz z pomocnymi wskazówkami, znajdziecie w dalszej części artykułu.

Przygotowanie ciasta na racuchy z jabłkami.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Pyszności
Tę zupę robię z 3 składników. Syci na długo i wzmacnia odporność, w sam raz na jesień

Jak zrobić racuchy z jabłkami? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od pokruszenia drożdży do miseczki i zalania ich niezbyt ciepłym mlekiem. Temperatura nabiału powinna wynosić nie więcej niż około 30 stopni Celsjusza. Do mieszanki dodaję też cukier oraz 3 łyżeczki mąki pszennej. Całość mieszam i odstawiam na 10 minut.

W tym czasie myję jabłka i kroję je w kostkę, przy okazji usuwając gniazda nasienne. Do dużej miski przesiewam pozostałą mąkę pszenną oraz sól. Wbijam jajko i wsypuję cukier wanilinowy. Składniki łączę z rozczynem drożdżowym, a następnie wrzucam jabłka.

Po wymieszaniu odstawiam masę na kwadrans. Na dobrze rozgrzanym oleju smażę niezbyt grube racuchy z jabłkami. Formuję je, korzystając ze zwilżonej w wodzie łyżki. Gotowe placki osuszam na ręczniku papierowym.

Jak podawać racuchy z jabłkami?

Moja babcia zawsze posypywała usmażone placuszki z cukrem pudrem. Ten dodatek pasuje doskonale, ale można oczywiście postawić też na serek śmietankowy przygotowany na słodko lub lekki jogurt z aromatem wanilii.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki. Oprócz racuchów z jabłkami warto skosztować słodkiego rarytasu z banana i płatków owsianych. Być może spodobają wam się też lekko słodkie i wyraziste placki z kukurydzy od Roberta Makłowicza.

Smażenie racuchów z jabłkami.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Pyszności