Tegoroczne ogórki kiszone wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Wszystko przez to, że dodałam do nich ten owoc
Ogórki kiszone mogą być jeszcze lepsze. Przetestowałam nowy przepis, który zakładał dodanie plastra cytryny do słoika. Efekt jest tak dobry, że już zawsze będę tak robić.
Cytryna sprawi, że ogórki kiszone będą lepsze
Choć pomysł może wydawać się nietrafiony, cytrus pozytywnie wpływa na przyrządzaną kiszonkę. Ogórki z jego dodatkiem wychodzą przyjemnie chrupiące i mają piękny, świeży zapach. Od razu mi się spodobały.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
- 4 ząbki czosnku
- pół cytryny
- 4 łyżeczki octu
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżki soli
- gorąca woda
Kilka składników wystarczy, by wyczarować smakowitą przekąskę, która spodoba się nawet najbardziej wymagającym. Instrukcję przygotowania wraz ze wskazówkami znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jakie jest najlepsze mięso na rosół? Okrasa stawia na 2 rodzaje, ten wybór to hitJak zrobić wybitne ogórki kiszone? Plaster cytryny pomoże
Zaczynam od wyszorowania ogórków gruntowych i odcięcia im końcówek. Następnie nakłuwam je delikatnie w kilku miejscach nożem. Ciasno układam w 4 wyparzonych i suchych słoikach wraz z ząbkiem czosnku, łyżeczką cukru, soli i octu.
Wlewam gorącą wodę i na powierzchni układam plaster cytryny. Zakręcam naczynia i obracam je dnem do góry. Dokładnie słoiki i odwróćcie je do góry dnem. Studzę.
Uwaga: cytrynę przed dodaniem do kiszenia należy dokładnie wyszorować i wyparzyć, by pozbawiać ją dodatków stosowanych do zapewnienia jej przetrwania transportu.
Jak podawać ogórki kiszone?
Warzywo świetnie smakuje jako dodatek do kanapek np. ze smalcem roślinnym. Można z niego też zrobić pyszną surówkę do obiadu, zarówno z mięsem, jak i roślinnymi kotletami np. z marchewki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na kiszonki. Oprócz znakomitej receptury na ogórki kiszone z XIX wieku sprawdźcie też przepis na rzodkiewki w tej odsłonie. Być może skuszą was też pyszne kiszone pomidory.