Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody

Tegoroczne ogórki kiszone wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Wszystko przez to, że dodałam do nich ten owoc

1 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogórki kiszone mogą być jeszcze lepsze. Przetestowałam nowy przepis, który zakładał dodanie plastra cytryny do słoika. Efekt jest tak dobry, że już zawsze będę tak robić.
 

Cytryna sprawi, że ogórki kiszone będą lepsze

Choć pomysł może wydawać się nietrafiony, cytrus pozytywnie wpływa na przyrządzaną kiszonkę. Ogórki z jego dodatkiem wychodzą przyjemnie chrupiące i mają piękny, świeży zapach. Od razu mi się spodobały.

Składniki:
  • 1 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
  • 4 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • 4 łyżeczki octu
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki soli
  • gorąca woda

Kilka składników wystarczy, by wyczarować smakowitą przekąskę, która spodoba się nawet najbardziej wymagającym. Instrukcję przygotowania wraz ze wskazówkami znajdziecie w dalszej części artykułu.

Słoiki na ogórki kiszone powinny być suche.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube helen marynina
Rosół na dwóch mięsach od Karola Okrasy

Jakie jest najlepsze mięso na rosół? Okrasa stawia na 2 rodzaje, ten wybór to hit

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić wybitne ogórki kiszone? Plaster cytryny pomoże

Zaczynam od wyszorowania ogórków gruntowych i odcięcia im końcówek. Następnie nakłuwam je delikatnie w kilku miejscach nożem. Ciasno układam w 4 wyparzonych i suchych słoikach wraz z ząbkiem czosnku, łyżeczką cukru, soli i octu.

Wlewam gorącą wodę i na powierzchni układam plaster cytryny. Zakręcam naczynia i obracam je dnem do góry. Dokładnie słoiki i odwróćcie je do góry dnem. Studzę.

Uwaga: cytrynę przed dodaniem do kiszenia należy dokładnie wyszorować i wyparzyć, by pozbawiać ją dodatków stosowanych do zapewnienia jej przetrwania transportu.

Jak podawać ogórki kiszone?

Warzywo świetnie smakuje jako dodatek do kanapek np. ze smalcem roślinnym . Można z niego też zrobić pyszną surówkę do obiadu, zarówno z mięsem, jak i roślinnymi kotletami np. z marchewki .

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na kiszonki. Oprócz znakomitej receptury na ogórki kiszone z XIX wieku sprawdźcie też przepis na rzodkiewki w tej odsłonie . Być może skuszą was też pyszne kiszone pomidory .

Cytrynę do ogórków kiszonych można dodać wcześniej.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube helen marynina
szarlotka

Tę szarlotkę zrobisz bez piekarnika, wystarczy 30 min. To ulubiony deser w moim domu

CZYTAJ DALEJ
knedle ze śliwkami

Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na knedle ze śliwkami. Jego ciasto to mistrzostwo

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >