Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja mama ma najlepszy sposób na przetwory. Do ogórków dodaje uwielbiany składnik, cała rodzina za nim przepada
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.08.2023 13:10

Moja mama ma najlepszy sposób na przetwory. Do ogórków dodaje uwielbiany składnik, cała rodzina za nim przepada

ogórki z niezwykłym dodatkiem
Materiał YouTube z kanału Menu Dorotki

Moja mama ma wyjątkowy sposób na ogórki kiszone. Ten patent dostała od swojej siostry. Dzięki jednemu prostemu dodatkowi otrzymuje za jednym zamachem 2 wyśmienite przetwory. Zajadamy się nimi aż do zimy.

 

Ogórki kiszone z dodatkiem tego warzywa to prawdziwy hit

Każdy z nas wie, jak się przyrządza ogórki kiszone. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, jak prosto dołączyć do nich dodatkowy składnik. Moja mama do ogórków kiszonych dokłada jeszcze cukinię, przez co zyskuje przetwory 2 w 1. Przepadają za nimi wszyscy w rodzinie.

Choć trudno w to uwierzyć, ogórki kiszone mogą być jeszcze smaczniejsze. Wystarczy dodać do nich uwielbiane sezonowe warzywo. Nie dość, że zyskujemy nowy chrupiący smakołyk, to same ogórki także nabierają wyjątkowego wyrazu. Mama nie przyrządza ich już w żaden inny sposób.

Pożar w Biedronce. Straty szacowane na miliony, wiadomo co wywołało ogień

Przepis na ogórki kiszone z cukinią

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg drobnej cukinii
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli kuchennej
  • 6 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • kilka liści chrzanu
  • koper z baldachami

Jak przyrządzić najlepsze ogórki kiszone z dodatkiem cukinii?

Przygotuj warzywa na ogórki kiszone. Dokładnie je umyj i poodkrawaj z nich końcówki. Cukinie wyszoruj i pokrój na takie kawałki, aby wielkością były zbliżone do ogórków. Dzięki temu oba składniki będą się kisić równomiernie

W czystych i wyparzonych słoikach porozkładaj połowę dodatków do ogórków kiszonych. Na nich rozkładaj pionowo przygotowane warzywa. Wierzch przykryj pozostałą częścią dodatków.

W garnku przygotuj zalewę do ogórków kiszonych z cukinią. Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i mieszaj aż do rozpuszczenia. Tą miksturą zalej słoiki z ogórkami. Powierzchnia płynu powinna sięgać ok. 1,5-2 cm poniżej zakrętki, a równocześnie dokładnie zakrywać wszystkie składniki.

Słoiki z ogórkami kiszonymi z cukinią starannie zakręć. Przetwory odstaw do ostudzenia. Kiedy będą już chłodne, przełóż je z suche i zacienione miejsce. Zawartość słoików będzie idealna do jedzenia po ok. 2 tygodniach. Te zimowe ogórki do zupy robią prawdziwą furorę. Ania Bardowska z przetworów najbardziej lubi marynowaną cukinię.

krojenie cukinii do ogórków kiszonych.jpg
Canva / tornado98