Smakosze.pl Przepisy Biorę pokrywkę i przykrywam nią filet z kurczaka. Ten patent zasługuje na najwyższą nagrodę
Fot. Anna Zyśk

Biorę pokrywkę i przykrywam nią filet z kurczaka. Ten patent zasługuje na najwyższą nagrodę

7 lutego 2025

Blogerka kulinarna Ania Zyśk ma pomysł na to, jak ciekawie zaserwować banalny kotlet. Dzięki kilku prostym dodatkom i jednej sztuczce danie zmienia się na naszych oczach. Nabiera przy tym niecodziennego wymiaru, a więc lepiej smakuje.

Idealnie okrągły kotlet z piersi kurczaka

To nie tylko znane porzekadło, lecz także obiegowa prawda w środowisku osób zawodowo związanych z gastronomią: jemy także oczami . Potrawy podane w niezwykły sposób, często także w niezwykłych okolicznościach, smakują nam lepiej niż identyczne danie zaserwowane typowo i banalnie . Stąd wszystkie pomysły na dekoracje czy – znane jako branżowe porzekadło – „mazy na talerzu”.

Idąc za tą zasadą, Ania Zyśk, znana z instagramowego konta jedz.pysznie , zaproponowała swoją wersję kotletów z piersi kurczaka. Niby zwykłe panierowane mięso, ale kiedy wygląda inaczej, zaczyna od razu bardziej cieszyć tego, komu je podamy. Pół-żartem (ale tylko pół!) dodać można, że dzięki temu gotujący także czuje się lepiej, bo bardziej jak profesjonalny kucharz.

Takie ziemniaki-serduszka podam na walentynki. Banalny przepis, efekt kładzie na łopatki

Wykrawanie kotletów na obiad

Choć w przepisie mamy pierś z kurczaka , w podobny sposób potraktować możemy także zwykłe kotlety schabowe . Zawsze jednak pozostaje pytanie, co zrobić z okrawkami mięsa. W wypadku drobiu łatwo zużyć je np. do potrawki czy sałatki. Schab zaś można oszczędzić (a nawet zamrozić) i dodać do mięsa na kotlety mielone.

Składniki

  • Pierś kurczaka
  • Sól i pieprz
  • Mąka
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Twardy ser, np. grana padano, parmezan
  • Natka pietruszki
  • Olej do smażenia

Filet z kurczaka w nietypowym kształcie

Krok 1 . Filety z kurczaka przekrój z grubości na kotlety.

krojenie mięsa.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Każdego kotleta cienko rozbijamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.

rozbijanie mięsa.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Do kotletów przykładamy pokrywkę (albo płaski talerzyk) i okrawamy wokół, by wyciąć idealne koło.

przykrywanie mięsa.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4 . Kotlety panierujemy w mące, jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z drobno startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

panierowanie mięsa.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5 . Kotlety smażymy z obu stron na złocisto i podajemy z ulubionymi dodatkami.

usmażone mięso.jpg
Anna Zyśk
Rodzina pyta o te kotlety już od wczoraj. Nie mają grama mięsa, to najlepszy obiad na piątek
Weź odrobinę z lodówki i spryskaj okap. Tłusty osad zniknie, jak ręką odjął
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy