Biorę pokrywkę i przykrywam nią filet z kurczaka. Ten patent zasługuje na najwyższą nagrodę
Blogerka kulinarna Ania Zyśk ma pomysł na to, jak ciekawie zaserwować banalny kotlet. Dzięki kilku prostym dodatkom i jednej sztuczce danie zmienia się na naszych oczach. Nabiera przy tym niecodziennego wymiaru, a więc lepiej smakuje.
Idealnie okrągły kotlet z piersi kurczaka
To nie tylko znane porzekadło, lecz także obiegowa prawda w środowisku osób zawodowo związanych z gastronomią: jemy także oczami . Potrawy podane w niezwykły sposób, często także w niezwykłych okolicznościach, smakują nam lepiej niż identyczne danie zaserwowane typowo i banalnie . Stąd wszystkie pomysły na dekoracje czy – znane jako branżowe porzekadło – „mazy na talerzu”.
Idąc za tą zasadą, Ania Zyśk, znana z instagramowego konta jedz.pysznie , zaproponowała swoją wersję kotletów z piersi kurczaka. Niby zwykłe panierowane mięso, ale kiedy wygląda inaczej, zaczyna od razu bardziej cieszyć tego, komu je podamy. Pół-żartem (ale tylko pół!) dodać można, że dzięki temu gotujący także czuje się lepiej, bo bardziej jak profesjonalny kucharz.
Wykrawanie kotletów na obiad
Choć w przepisie mamy pierś z kurczaka , w podobny sposób potraktować możemy także zwykłe kotlety schabowe . Zawsze jednak pozostaje pytanie, co zrobić z okrawkami mięsa. W wypadku drobiu łatwo zużyć je np. do potrawki czy sałatki. Schab zaś można oszczędzić (a nawet zamrozić) i dodać do mięsa na kotlety mielone.
Składniki
- Pierś kurczaka
- Sól i pieprz
- Mąka
- Jajko
- Bułka tarta
- Twardy ser, np. grana padano, parmezan
- Natka pietruszki
- Olej do smażenia
Filet z kurczaka w nietypowym kształcie
Krok 1 . Filety z kurczaka przekrój z grubości na kotlety.
![krojenie mięsa.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/krojenie_miesa_eda7068004.jpg)
Krok 2 . Każdego kotleta cienko rozbijamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
![rozbijanie mięsa.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/rozbijanie_miesa_d125f81398.jpg)
Krok 3 . Do kotletów przykładamy pokrywkę (albo płaski talerzyk) i okrawamy wokół, by wyciąć idealne koło.
![przykrywanie mięsa.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/przykrywanie_miesa_43861b819d.jpg)
Krok 4 . Kotlety panierujemy w mące, jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z drobno startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
![panierowanie mięsa.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/panierowanie_miesa_a66917fb9d.jpg)
Krok 5 . Kotlety smażymy z obu stron na złocisto i podajemy z ulubionymi dodatkami.
![usmażone mięso.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/usmazone_mieso_5ebf27a3c0.jpg)