Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie ziemniaki-serduszka podam na walentynki. Banalny przepis, efekt kładzie na łopatki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.02.2025 12:19

Takie ziemniaki-serduszka podam na walentynki. Banalny przepis, efekt kładzie na łopatki

ziemniaki na patelni
Fot. YouTube/Crowded Kitchen

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Nie trzeba jednak wydawać majątku w drogiej restauracji, by uczcić to święto. Pyszny, efektowny a przy tym niedrogi posiłek możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. Aż trudno uwierzyć, że głównym bohaterem tej eleganckiej przekąski są najzwyklejsze ziemniaki.

Ziemniaki na walentynki

Święto zakochanych to idealna okazja do niecodziennego posiłku. Zamiast zostawiać fortunę w restauracji, przygotuj poczęstunek w domu. Proste przygotowanie gwarantuje sukces, a niecodzienne podanie najzwyklejszych ziemniaków z pewnością zachwyci drugą połówkę.

W czasie walentynek restauracje przygotowują specjalne menu dla par. Słono sobie jednak za to liczą. Dlatego my również mamy niecodzienną propozycję, która nie wydrenuje kieszeni, a w dodatku możesz przygotować ją samodzielnie. Kilka składników i 20 minut w piekarniku dzieli cię od przepysznych i uroczych ziemniaków w kształcie serduszek.

Rodzina pyta o te kotlety już od wczoraj. Nie mają grama mięsa, to najlepszy obiad na piątek

Ziemniaki nie muszą być nudne

Polska kuchnia uwielbia ziemniaki. Najlepsze jest to, że można podać je na rozmaite sposoby. Jakby ich nie przygotować, zawsze smakują dobrze. Nie inaczej będzie w przypadku tego przepisu.

Poza smakiem, nasze ziemniaki oferują coś jeszcze. Odznaczają się niecodziennym i uroczym wyglądem, który idealnie sprawdzi się na walentynki. Do ziemniaków przydadzą się też przyprawy, olej, masło i aromatyczny czosnek. Szczegółową listę składników znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 4-5 dużych ziemniaków (najlepiej typu B)
  • olej rzepakowy
  • ok. ½ kostki masła
  • 8-10 ząbków czosnku
  • sól i pierz do smaku
  • po 4-5 gałązek rozmarynu i tymianku (można zastąpić suszonymi)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Walentynkowe ziemniaczki krok po kroku

Krok 1. Ziemniaki starannie wyszoruj lub obierz ze skórki. Pokrój je na plastry o grubości ok. 2-2,5 cm. Następnie weź niewielką foremkę w kształcie serca i wytnij nią kształty z każdego plastra. W międzyczasie zacznij rozgrzewać piekarnik do 220 stopni.

wycinanie ziemniaków.jpg
Fot. YouTube/Crowded Kitchen

Krok 2. Wycięte serduszka przełóż do miski z zimną wodą. Namaczaj przez 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmij je na czystą ściereczkę i dokładnie osusz.

namaczanie ziemniaków.jpg
Fot. YouTube/Crowded Kitchen

Krok 3. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Skręć moc palnika do średnie i wyłóż ziemniaki na tłuszcz. Smaż z jednej strony przez 3-5 minut, aż staną się złociste. Przypraw solą. Krok powtórz z drugą stroną ziemniaków. Na koniec odsącz z patelni olej, pozostawiając na niej ziemniaki.

smażenie ziemniaków.jpg
Fot. YouTube/Crowded Kitchen

Krok 4. Na patelnię dodaj masło, zioła oraz ząbki czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż, aż masło całkowicie się rozpuści (uważaj, aby go nie przypalić). Ziemniaki polewaj z wierzchu roztopionym masłem.

ziemniaki z przyprawami.jpg
Fot. YouTube/Crowded Kitchen

Krok 5. Naczynie z ziemniakami przełóż do nagrzanego piekarnika. Jeśli twoja patelnia nie jest do tego przystosowana, przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku. Podawaj oprószone solą i udekorowane ziołami. Polecamy na walentynki.

Gotowe ziemniaki.jpg
Fot. YouTube/Crowded Kitchen