Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na te faworki dostałem od babci. Wychodzą zawsze kruche i chrupiące
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 06.02.2025 22:00

Przepis na te faworki dostałem od babci. Wychodzą zawsze kruche i chrupiące

faworki
fot. Canva

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Dlatego warto zaplanować sobie, jakie przekąski będzie w tym roku przygotowywać. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na faworki, które smakują jak u Babci. 

None

Tłusty Czwartek to dzień, w którym można odłożyć wszystkie diety na bok i cieszyć się słodkimi smakołykami, który jest pełno zarówno w polskich domach, jak i cukierniach. Tradycja w naszym kraju jest to, że najpopularniejsze tego dnia są pączki i faworki. Pączki mogą mieć nadzienie w postaci dżemu, marmolady lub czekolady i są świetnym wyborem

Pyszne pączki na Tłusty Czwartek
Fot. Shutterstock/Longfin Media

Faworki natomiast mogą z pozoru wyglądać na skomplikowaną przekąskę, jednak w rzeczywistości są bardzo proste w przygotowaniu. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem na chrusty, które smakują, jak u Babci

Włóż liście laurowe do lodówki. Zapomnisz o irytującym problemie

Faworki jak u Babci

Faworki obok pączków to obowiązkowy przysmak podczas Tłustego Czwartku. Do przygotowania takich chrustów będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki
  • 1 jajko
  •  2 żółtka
  • pół szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka spirytusu 
  • 1 łyżeczka octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder + wanilia (do posypania)
  • 1 łyżka cukru pudru

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jak zrobić pyszne faworki?

Przygotowanie takich faworków jest bardzo proste i każdy powinien sobie z tym poradzić.

W pierwszej kolejności do miski przesiewamy mąkę, po czym wbijamy jajko oraz żółtka. Następnie wsypujemy cukier puder, dodajemy śmietanę, a także spirytus i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto

W kolejnym kroku rozwałkowujemy nasze ciasto i wycinamy z niego paski. Na środku wyciętych pasków robimy małe nacięcie, po czym przekładamy koniec jednego paska przez środek nacięcia. W ten sposób utworzymy faworki

Surowe faworki tuż przed smażeniem
Fot. Shutterstock/PawelKacperek

Następnie smażymy faworki w głębokim oleju, do momentu aż się zarumienią

Po usmażeniu układamy faworki na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. 

Tak przygotowane faworki dekorujemy cukrem pudrem i odrobiną wanilii. 

Pyszne faworki posypane cukrem pudrem
Fot. Shutterstock/PawelKacperek

Sprawdź przepis na pierogi z mięsem. Zobacz, jaki jest najgorszy tłuszcz do smażenia