Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina pyta o te kotlety już od wczoraj. Nie mają grama mięsa, to najlepszy obiad na piątek
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.02.2025 11:51

Rodzina pyta o te kotlety już od wczoraj. Nie mają grama mięsa, to najlepszy obiad na piątek

obiad na piątek
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Co podać na obiad w piątek- pytanie, które pojawia się w wielu polskich domach. Na szczęście z poniższym przepisem ten dylemat odejdzie w zapomnienie. Idealne kotlety bez grama mięsa zachwycą domowników. Nikt nie uwierzy, z czego są zrobione.

Idealny obiad na piątek

Jaki jest najlepszy obiad? Szybki w przygotowaniu, niedrogi i oczywiście pyszny. Kotlety z uwielbianego warzywa spełniają wszystkie te warunki. Kto raz ich spróbuje, na stałe wpisuje je do notesu z przepisami.

Sycące kotlety warzywne to idealny obiad na piątek. Nikt nawet nie zatęskni za klasyczną mięsną wersją. Podaj je z ulubionymi dodatkami i patrz, jak same znikają z talerza. Wszystkie składniki oraz dokładny przepis znajdziesz poniżej.

smażenie kotletów.jpg
Fot. Fot. YouTube/Cookrate - Polska

 

Weź odrobinę z lodówki i spryskaj okap. Tłusty osad zniknie, jak ręką odjął

Obiad na piątek- szybki i niedrogi

Do przygotowania kotletów na piątek potrzebujesz niewielu składników. Wszystkie znajdziesz na poniższe liście. Podobny przepis można zobaczyć na kanale YouTube Cookrate Polska. To właśnie stamtąd pochodzą użyte zdjęcia.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 kalafior 
  • 2 jajka 
  • 3-4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia
  • ok. 50 g tartego sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia
kalafior.jpg
Fot. Canva

Obiad na piątek czyli kotlety z kalafiora krok po kroku

Przygotowanie obiadu na piątek zacznij od kalafiora. Umyj go, a następnie podziel na różyczki. Zetrzyj je na małych oczkach tarki lub rozdrobnij w blenderze.

Kalafiora przełóż do miski. Dodaj jajka, ser, bułkę tartą, posiekany szczypiorek oraz przyprawy. Wymieszaj całość na jednolitą zwartą masę. W razie potrzeby dodaj więcej sera i bułki tartej.

Z uzyskanej masy przygotuj kotlety, tak samo jak kotlety mielone. Obtocz je starannie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż na nim kotlety z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. gotowanymi ziemniakami i surówką.

Sprawdź, co najlepiej dodać do klasycznych mielonych oraz czemu warto włożyć do lodówki liście laurowe.

usmażony kotlet.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska