Biorę siatkę po ziemniakach i wsypuję do niej orzechy. Ten patent zasługuje na złoty medal
Sezon na orzechy w pełni, a zatem przećwiczmy sposoby na wykorzystanie tego produktu. Oto szybki sposób na łuskanie orzechów z uciążliwych wewnętrznych łupinek. Z pewnością przyda się w wielu przepisach na ciasta i sałatki.
Po pierwsze: jedzmy orzechy
Kuchenne sztuczki i patenty mają sens tylko wtedy, kiedy naprawdę ułatwiają nam życie. Jeśli jakiś trik sprawi, że będziemy częściej sięgali po określony produkt lub potrawę, często gra jest warta świeczki. A po orzechy akurat sięgać warto możliwie często .
Oleiste nasiona roślin to źródło wielu ważnych składników odżywczych. Chodzi przede wszystkim o oleje roślinne, zawierające cenne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Orzechy, podobnie jak zdrowotne oleje roślinne z pierwszego tłoczenia na zimno, regulują działanie układu krwionośnego i nerwowego.
Prażenie orzechów
Warto więc sięgać po sposoby, które uczynią orzechy bardziej przyjaznymi dla naszej diety . Produkt ten idealnie sprawdza się w ciastach i ciasteczkach, lecz także w sałatkach. Dodają tam one nie tylko smaku, lecz także odpowiedniej struktury, świetnie kontrastującej z miękkością wielu innych składników.
Tu przyda się sztuczka pozwalająca pozbyć się z orzechów ich wewnętrznych błonek . Twardą skorupkę usuwa się przecież łatwo, chociaż nie lekko. Ale pokrywającą wiele orzechów wewnętrzną skórkę zdjąć już nie tak łatwo. Przypomniał ją kanał Webspoon.PL, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu.
Sposób na skórkę na orzechach
Tymczasem twardej skórki, takiej jak na orzechach laskowych , lub gorzkiej, jak na włoskich, pozbyć się jest całkiem łatwo. Wystarczy podprażyć orzechy w piekarniku lub na suchej patelni. Kiedy zaczną się rumienić, przekładamy je do siatki na produkty spożywcze. Nada się taka po ziemniakach, owocach cytrusowych, albo mniejsza – jak ta po czosnku . Orzechy rolujemy w siatce – prażenie podsuszyło skórkę, a wtedy łatwo zetrze się ona i wypadnie przez otwory w siatce.
Dodatkową korzyścią jest to, że mamy już gotowe uprażone orzechy . Proces ten nadaje im koloru, ale wraz z kolorem – także smaku. Możemy więc posypać nimi lody, dodać do ciasta, a jeszcze lepiej - posypać sałatkę, którą zjemy dla zdrowia i ze smakiem.
Wypróbuj też sposoby na szybkie gotowanie buraków i pozbycie się rybików cukrowych .