Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Układam jajka w formie i zapiekam z tym sosem. Taka kolacja to mistrzostwo świata
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.11.2024 17:57

Układam jajka w formie i zapiekam z tym sosem. Taka kolacja to mistrzostwo świata

kolacja z jajek
fot. youtube.com/cookrate.polska

Oto prosty i szybki przepis na bardzo nietypową zapiekankę. Nie ma w sobie żadnej skrobiowej bazy. Zastępują ją ugotowane na twardo jajka, dzięki czemu jest dobrym pomysłem na kolację. Z odpowiednio dobranymi dodatkami to istne niebo w gębie.

Kolacja na ciepło

Zwłaszcza dla osób jadających wcześnie obiady (lub zapominających o obiadach w zabieganym dniu) kolacja na ciepło to ważny element wieczoru. Warto wtedy nie jeść zbyt ciężko i postawić bardziej na białko niż nadmiar węglowodanów. W tym właśnie pomoże taka zapiekanka.

Choć określamy ją w ten sposób, nie jest to typowa odmiana tej potrawy. Tym, co zapiekamy, są jajka – źródło wielu wartościowych składników odżywczych. Sycąca i niezbyt ciężka, to dobra kolacja dla całej rodziny. Spróbuj i przekonaj się sama.

jajka na twardo.jpg
Fot. Canva
Książulo pokazał, jak go karmili w szpitalu. „Nie ma co gadać..."

Kolacja z jajek

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate-Polska. Autorzy zapiekają na swojej wersji takiej potrawy aż dwa rodzaje sera. Dania na noc nie powinny jednak być zbyt ciężkie i czasem warto poszukać, gdzie można je nieco odchudzić.

Składniki

  • 8 jajek na twardo
  • ¼ kostki masła
  • 80 g boczku
  • 80 g mozzarelli
  • 3 łyżki mąki
  • 150 ml mleka
  • 100 ml bulionu
  • 100 ml śmietanki 12%

Zapiekanka na kolację

Jajka na twardo przekrawamy na połówki i układamy w naczyniu żaroodpornym, np. formie do tarty. Na tarce o grubych okach ścieramy ser. Boczek kroimy w słupki i podsmażamy na patelni do zrumienienia. Składniki odstawiamy na bok.

Z pozostałych składników przygotowujemy sos. Rozgrzewamy masło, a kiedy zacznie się pienić, łączymy z mąką i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko, a następnie bulion i śmietankę, mieszając po każdym składniku.

Kiedy masa zgęstnieje, wylewamy ją na jajka i wyrównujemy powierzchnię. Całość posypujemy serem i boczkiem. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Serwujemy na kolację na ciepło.

Wypróbuj też przepis na szarlotkę pod kruszonką i spróbuj swoich sił w quizie na znajomość deserów PRL-u.

danie z jajek
fot. youtube.com/cookrate.polska