Smakosze.pl Przepisy Biorę ziemniaki i robię z nich te proste i pyszne placki. Rodzina bez przerwy domaga się dokładek
YouTube/@vieleRezepte

Biorę ziemniaki i robię z nich te proste i pyszne placki. Rodzina bez przerwy domaga się dokładek

6 listopada 2023

Najbardziej znanymi polskimi plackami są placki ziemniaczane. Ja z tych warzyw robię przekąskę zupełnie innego rodzaju. Smażone z pysznymi dodatkami chrupiące placuszki są ulubioną przekąską mojej rodziny. Robię je z ziemniaków świeżo ugotowanych lub takich, które mi zostały z obiadu.

Placki z ziemniaków i marchewki na jesienny obiad

Jeśli lubicie klasyczne placki ziemniaczane, to mam dla was przepis na nieco inne placki z tych warzyw. Robimy je z ziemniaków, ale dodajemy też marchewkę . Gdy wypróbowałam ten przepis, danie bardzo mi zasmakowało. Teraz moja rodzina zajada się pysznymi plackami z ziemniaków i marchewki.

Często przyrządzam je na obiad, bo są nie tylko dobre, ale też szybko można je przyrządzić. Wypróbujcie mój przepis, bo jest świetnym pomysłem na obiad. Placki z ziemniaków i marchewki będą smakować małym i dużym smakoszom. Dokładki będą konieczne.

ugotowane ziemniaki.jpg
Canva / Jannissimo
Nie znam lepszego przepisu na jesienną zupę. Jest gęsta i cudownie rozgrzewa, zrobisz ją w 20 minut

Jak zrobić pyszne placki z gotowanych ziemniaków?

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • ½ - 1 szklanka tartego sera żółtego
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • natka pietruszki

Ziemniaki gotujemy, a gdy ostygną, rozgniatamy je. Cebulę kroimy dość drobno i podsmażamy ją na patelni . Dorzucamy pociętą w paseczki marchewkę. Smażymy, aż marchewka będzie miękka.

Do miski z rozgniecionymi ziemniakami wbijamy jajko. Dodajemy starty żółty ser, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i warzywa z patelni. Ponownie wszystko mieszamy i z masy formujemy placki.

Danie z ziemniaków nasyci głodomorów

Placki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu możemy je od razu podawać. Są smaczne, chrupiące i rozpływają się w ustach. Będą smakować idealnie z mięsem, ulubionym sosem lub zwyczajnie bez dodatków.

Odkąd poznałam ten przepis, to często przyrządzam te placki. Moja rodzina je uwielbia. Wymagają dużo mniej zachodu, niż klasyczne placki ziemniaczane. Przekonajcie się sami . Pisaliśmy o tym, jak zrobić znakomite frytki. Podawaliśmy przepis na zapiekankę z ziemniaków i innych składników.

placki
YouTube/@vieleRezepte

Źródło: YouTube/@vieleRezepte

To mój ulubiony przepis na kopytka. Robię je z 2 składników, wychodzą mięciutkie i delikatne
Te rogaliki to hit, wystarczy ciasto francuskie i kilka dodatków. Nie uwierzysz, z czego jest nadzienie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy