Te rogaliki to hit, wystarczy ciasto francuskie i kilka dodatków. Nie uwierzysz, z czego jest nadzienie
Rogaliki można zrobić szybko i niemal bez wysiłku. Sięgniemy po proste składniki i wykorzystamy jedną sztuczkę, a mimo to słodyczy wcale nie będzie brakowało smaku. Zerknijcie na przepis i spróbujcie. Każdy pochwali ten deser.
Rogaliki można zrobić szybciej
Zapomnijcie o zagniataniu ciasta i mozolnym przygotowaniu nadzienia do rogalików. Przepis, który dziś wam proponuję, jest dużo prostszy. Przygotowanym słodyczom nie zabraknie jednak smaku.
Jeśli lubicie rogale świętomarcińskie, ale nie macie ochoty na stanie w kolejkach i duży wydatek ten przepis jest dla was. Nie jest to oczywiście taki sam przysmak, ale też zachwyca, a zrobienie go jest banalne. Spójrzcie przepis i dajcie mu szansę. Nie pożałujecie.
To mój ulubiony przepis na kopytka. Robię je z 2 składników, wychodzą mięciutkie i delikatnePyszne rogaliki z ciasta francuskiego
Słodycz przypominającą świętomarciński specjał z łatwością przygotujecie z kilku niedrogich produktów. Zadanie ułatwi nam wykorzystanie gotowego ciasta. W nadzieniu natomiast pojawią się orzechy włoskie i kilka dodatków. Nie będzie więc konieczne długie gotowanie czy ucieranie. Tak prosto i smacznie dawno nie było.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 200 g orzechów włoskich
- 110 g cukru
- 10 g mąki pszennej
- 55 g bułki tartej
- 3 duże jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
Oprócz wylistowanych wyżej składników przyda się jeszcze duża, płaska blacha wyłożona papierem do pieczenia. Wykonanie rogalików zajmie trochę czasu, ale gdy będziecie działać zgodnie z zamieszczoną poniżej instrukcją, na pewno wam wyjdą.
Jak zrobić pyszne rogaliki? Przepis jest banalny
Zaczynam od posiekania orzechów. Wrzucam je do dużej miski, a następnie dodaję cukier, proszek do pieczenia, mąkę pszenną, bułkę tartą i cynamon. Wbijam też 2 jajka i wlewam białko z 3 sztuki kurzego nabiału.
Żółtko zachowuję do posmarowania rogalików. Mieszam starannie produkty, a uzyskany farsz układam na podłużnych trójkątach wyciętych z gotowego ciasta francuskiego.
Odpowiedni kształt uzyskuję, tnąc ciasto na prostokąty o szerokości około 7 cm i dzieląc je potem na pół tak, aby każdy z krótszych boków stanowił podstawę jednego z dwóch uzyskanych kawałków.
Farszu dodaję niedużo - 1-2 łyżki będą w sam raz. Umieszczam je niemal na samym dole trójkąta, a następnie zawijam, delikatnie przesuwając boki tworzonego ciastka do środka.
W ten sposób uzyskuję zgrabne rogaliki. Przekładam je na blachę i smaruję rozmąconym żółtkiem. Piekę w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Jak podawać rogaliki z ciasta francuskiego?
Słodycz po upieczeniu warto ozdobić. Możecie wykorzystać stopioną czekoladę lub sporządzić prosty i smaczny lukier. Dodatek można z powodzeniem nakładać na ciepłe rogaliki. Bez nich jednak też będą pyszne.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na słodycze z nadzieniem. Sprawdźcie jak zrobić smaczne wafle z kremem. Być może skuszą was też rogaliki z ciasta drożdżowego z marmoladą.