Te rogaliki to hit, wystarczy ciasto francuskie i kilka dodatków. Nie uwierzysz, z czego jest nadzienie
![Rogaliki z orzechowym nadzieniem](https://images.iberion.media/images/1920/Rogaliki_z_orzechowym_nadzieniem_00a11fbf10.jpg)
Rogaliki można zrobić szybko i niemal bez wysiłku. Sięgniemy po proste składniki i wykorzystamy jedną sztuczkę, a mimo to słodyczy wcale nie będzie brakowało smaku. Zerknijcie na przepis i spróbujcie. Każdy pochwali ten deser.
Rogaliki można zrobić szybciej
Zapomnijcie o zagniataniu ciasta i mozolnym przygotowaniu nadzienia do rogalików. Przepis, który dziś wam proponuję, jest dużo prostszy. Przygotowanym słodyczom nie zabraknie jednak smaku.
Jeśli lubicie rogale świętomarcińskie, ale nie macie ochoty na stanie w kolejkach i duży wydatek ten przepis jest dla was. Nie jest to oczywiście taki sam przysmak, ale też zachwyca, a zrobienie go jest banalne. Spójrzcie przepis i dajcie mu szansę. Nie pożałujecie.
![Rogliki z ciasta francuskiego.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Rogliki_z_ciasta_francuskiego_39570f3144.jpg)
Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego
Słodycz przypominającą świętomarciński specjał z łatwością przygotujecie z kilku niedrogich produktów. Zadanie ułatwi nam wykorzystanie gotowego ciasta. W nadzieniu natomiast pojawią się orzechy włoskie i kilka dodatków. Nie będzie więc konieczne długie gotowanie czy ucieranie. Tak prosto i smacznie dawno nie było.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 200 g orzechów włoskich
- 110 g cukru
- 10 g mąki pszennej
- 55 g bułki tartej
- 3 duże jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
Oprócz wylistowanych wyżej składników przyda się jeszcze duża, płaska blacha wyłożona papierem do pieczenia. Wykonanie rogalików zajmie trochę czasu, ale gdy będziecie działać zgodnie z zamieszczoną poniżej instrukcją, na pewno wam wyjdą.
Jak zrobić pyszne rogaliki? Przepis jest banalny
Zaczynam od posiekania orzechów. Wrzucam je do dużej miski, a następnie dodaję cukier, proszek do pieczenia, mąkę pszenną, bułkę tartą i cynamon. Wbijam też 2 jajka i wlewam białko z 3 sztuki kurzego nabiału.
Żółtko zachowuję do posmarowania rogalików. Mieszam starannie produkty, a uzyskany farsz układam na podłużnych trójkątach wyciętych z gotowego ciasta francuskiego.
Odpowiedni kształt uzyskuję, tnąc ciasto na prostokąty o szerokości około 7 cm i dzieląc je potem na pół tak, aby każdy z krótszych boków stanowił podstawę jednego z dwóch uzyskanych kawałków.
Farszu dodaję niedużo - 1-2 łyżki będą w sam raz. Umieszczam je niemal na samym dole trójkąta, a następnie zawijam, delikatnie przesuwając boki tworzonego ciastka do środka.
W ten sposób uzyskuję zgrabne rogaliki. Przekładam je na blachę i smaruję rozmąconym żółtkiem. Piekę w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Jak podawać rogaliki z ciasta francuskiego?
Słodycz po upieczeniu warto ozdobić. Możecie wykorzystać stopioną czekoladę lub sporządzić prosty i smaczny lukier. Dodatek można z powodzeniem nakładać na ciepłe rogaliki. Bez nich jednak też będą pyszne.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na słodycze z nadzieniem. Sprawdźcie jak zrobić smaczne wafle z kremem. Być może skuszą was też rogaliki z ciasta drożdżowego z marmoladą.
![Cięcie ciasta na rogaliki.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Ciecie_ciasta_na_rogaliki_bc751857d7.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sernik z wiaderka](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_z_wiaderka_f02420a6d5.jpg)
![Najlepsze naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/Najlepsze_nalesniki_cfb906ab49.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![dżem z borówki](https://images.iberion.media/images/origin/d_A_em_f07e5a9d98.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![gofry](https://images.iberion.media/images/origin/gofry_538e9232ee.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Atak we Francji](https://images.iberion.media/images/origin/paryz_fot_Thibaud_Moritz_East_News_rawpixel_31b2f22797.png)
![kolonie](https://images.iberion.media/images/origin/kolonie_pociag_cd32d58cbc.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_46_2b8ccedef7.jpg)
![Edyta Górniak](https://images.iberion.media/images/origin/Edyta_Gorniak_Allan_fot_KA_Pi_F_720f70fec2.jpg)
![tilapia](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_7a34c8e625.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja, pożar](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T111622_230_f57e9eea50.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrapanie może być objawem niedoczynności tarczycy.](https://images.iberion.media/images/origin/11_cc6858dc63.jpg)
![upał](https://images.iberion.media/images/origin/EN_01625688_0069_1_9b5eeea159.jpg)