Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczna i pyszna pasta na kanapki z pieczarkami
canva/wideonet

Błyskawiczna i pyszna pasta na kanapki z pieczarkami

29 grudnia 2021

Pasta jajeczna jest smacznym i bardzo prostym w przygotowaniu pomysłem na dodatek do chleba. Wzbogacając go o duszone pieczarki, sprawicie, że nabierze wyjątkowego charakteru. Podsmażcie kilka sztuk i spróbujcie tej doskonałej śniadaniowej propozycji już dziś.

Podpowiadaliśmy wam już jak poprawnie przechowywać jajka i jak najlepiej je ugotować . Czas na pyszny przepis na smarowidło do chleba, które uprzyjemni wam zimowe śniadania. Pasta z jajek jest nie tylko smaczna, ale też sycąca. Warto ją wypróbować w wersji z pieczarkami, które idealnie tu pasują.

Przepis na wyśmienitą pastę jajeczną z pieczarkami

Składniki:

  • 4 jaja

  • 5 większych pieczarek

  • po 1 łyżce majonezu i gęstego jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka musztardy

  • posiekana natka pietruszki i szczypiorek (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Podsmażamy grzyby, w trakcie delikatnie oprószając je solą.

Dusimy, do czasu, aż pieczarki znacznie zredukują swoją objętość. Jajka obieramy i kroimy na bardzo drobną kostkę.

Łączymy je z pieczarkami, a następnie dodajemy majonez, jogurt, musztardę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Posypujemy natką pietruszki i szczypiorkiem, jeśli ich używamy. Można też dodać odrobinę ostrej papryki w proszku. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli używacie domowego majonezu, dodatek musztardy może nie być konieczny. Możecie go pominąć zwłaszcza, gdy do jego przyrządzenia wykorzystaliście ten sos.

Jajka na blacie
Jajka ugotowane na twardo mogą stanowić bazę pysznej pasty kanapkowej

Źródło zdjęcia: canva/RistoArnaudov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: pelnytalerz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy