Błyskawiczna zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięsa mielonego
Każdy smakosz przyzna, że zapiekanka to jeden z najlepszych pomysłów na szybki obiad. My uwielbiamy praktyczne rozwiązania, które przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i naszym pociechom. Dzisiejszy przepis to idealna propozycja dla wielbicieli tradycji z odrobiną kulinarnego szaleństwa.
Zapiekanka, która zawsze wychodzi
Zazwyczaj kapustę i mięso łączymy w formie gołąbków , jednak pomimo ich wspaniałego smaku, gołąbki są daniem zwyczajnie pracochłonnym. Nie zawsze mamy przecież czas na wielogodzinny pobyt w kuchni.
Zapiekankę możesz przygotować nawet dzień wcześniej, a dopiero godzinę przed podaniem wstawić do piekarnika. To genialny patent na oszczędzenie cennego czasu. Co więcej, zapiekanka to cudowna propozycja dla osób nielubiących przepłacać za obiady.
Do środka oprócz mięsa mielonego i kapusty możemy dodać resztki warzyw, które akurat znajdziemy w lodówce. Kawałek pora czy papryki - jak najbardziej pasują do całości. W końcu najważniejszą zasadą w kuchni jest szacunek do jedzenia i niemarnowanie go bez potrzeby.
Przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną i mięsem mielonym
Potrzebujesz:
-
1,5 kilograma ziemniaków
-
pół kilograma mięsa mielonego
-
pół kilograma kapusty kiszonej
-
3-4 średniej wielkości cebule
-
200 gram sera żółtego
-
śmietana 30% - małe opakowanie
-
sól, pieprz, papryka w proszku
-
olej
-
gałka muszkatołowa
-
pół szklanki bulionu
-
prażona cebulka
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy całość przez kilka minut na średnim ogniu. Do niemal gotowego mięsa dodajemy sól, pieprz i paprykę w proszku.
Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze kawałki. W razie potrzeby przepłukujemy wodą i odciskamy na sicie. Kapustę dorzucamy do patelni z mięsem, chwilę smażymy, a następnie podlewamy bulionem. Gotujemy przez 15 minut, aż bulion całkowicie wyparuje.
Ser ścieramy na dowolnej tarce i dodajemy do śmietany, doprawiamy gałką muszkatołową. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości 4-5 milimetrów. Wyjmujemy naczynie żaroodporne i układamy poszczególne warstwy zapiekanki.
Wykładamy w kolejności: ziemniaki, kapusta z mięsem, ziemniaki, ponownie mięso i kapusta, prażona cebulka, przykrywamy całość ostatnią porcją ziemniaków i zalewamy serem ze śmietanką, a na końcu posypujemy startym serem.
Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Podajemy od razu. Wspaniale smakuje nawet bez żadnych dodatków. Jeśli uwielbiasz szybkie i pyszne obiady, z całą pewnością pokochasz także ten przepis .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kasiatestuje