Kotlety mielone w sosie
Canva.com / Yana Gayvoronskaya

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym

Kotlety mielone są absolutną kulinarną klasyką. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w nieco odmienionej odsłonie. Dziś postawimy na mięsne frykasy w przepysznym sosie pomidorowym. Efekt pozostaje na długo w pamięci.

Bez wątpienia dania takie jak kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak przeważnie nie spotykamy się z większym zaskoczeniem. Czasami warto pokusić się na kulinarny eksperyment.

Kultowe danie w niecodziennym wydaniu

Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na puszysty mięsny specjał o chrupiącej skórce. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym kotlety mielone będą trochę przypominały klopsiki.

Przeważnie sos pomidorowy towarzyszy daniom takim jak gołąbki i klopsiki. Jednak nie zaszkodzi dodać go również do kotletów mielonych. Rezultat takiego kulinarnego eksperymentu przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Część z nich znajdziesz we własnej kuchni. Co nam będzie potrzebne?

Czy w sklepach pojawią się nowe obostrzenia?Czy w sklepach pojawią się nowe obostrzenia?Czytaj dalej

Kotlety mielone:

  • 500 g mięsa mielonego
  • bułka kajzerka
  • 250 ml mleka
  • 200 g bułki tartej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Sos pomidorowy:

  • 250 ml bulionu
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 ml oliwy
  • cebula
  • starte oregano
  • starta bazylia
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Kotlety w sosie

(Canva.com / Yana Gayvoronskaya)

Przepis na wyjątkowy obiad zaskakuje prostotą

Na początku przygotujemy kotlety mielone. Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Możemy je również zetrzeć na tarce, wówczas idealnie połączą się z resztą składników.

Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cebulę, czosnek, jajka, odciśniętą kajzerkę oraz połowę bułki tartej. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Masę urabiamy rękoma. Powinna stać się jednolita.

Z masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy po obu stronach będą złociste, wykładamy je na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Przyszła pora na nasz sos pomidorowy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszklą, zalewamy je bulionem. Podgrzewamy go i wzbogacamy o przecier pomidorowy. Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu z dodatkiem przypraw. Po 15 minutach sos powinien być gotowy. Jeśli jest zbyt kwaśny, dodajemy trochę cukru.

Kotlety mielone przekładamy do miski i zalewamy sosem. Możemy je również umieścić w naczyniu żaroodpornym i podpiec przez kilkanaście minut. Danie dobrze współgra z ziemniakami i surówką. Warto wypróbować przepis na buraczany dodatek obiadowy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł