Smakosze.pl
Kotlety mielone w sosie

Canva.com / Yana Gayvoronskaya

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym

23 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety mielone są absolutną kulinarną klasyką. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w nieco odmienionej odsłonie. Dziś postawimy na mięsne frykasy w przepysznym sosie pomidorowym. Efekt pozostaje na długo w pamięci.

Bez wątpienia dania takie jak kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak przeważnie nie spotykamy się z większym zaskoczeniem. Czasami warto pokusić się na kulinarny eksperyment.

Kultowe danie w niecodziennym wydaniu

Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na puszysty mięsny specjał o chrupiącej skórce. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym kotlety mielone będą trochę przypominały klopsiki.

Przeważnie sos pomidorowy towarzyszy daniom takim jak gołąbki i klopsiki. Jednak nie zaszkodzi dodać go również do kotletów mielonych. Rezultat takiego kulinarnego eksperymentu przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Część z nich znajdziesz we własnej kuchni. Co nam będzie potrzebne?

Kotlety mielone:

  • 500 g mięsa mielonego

  • bułka kajzerka

  • 250 ml mleka

  • 200 g bułki tartej

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • sól

  • pieprz

Sos pomidorowy:

  • 250 ml bulionu

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 15 ml oliwy

  • cebula

  • starte oregano

  • starta bazylia

  • cukier

  • sól

  • pieprz

(Canva.com / Yana Gayvoronskaya)

Przepis na wyjątkowy obiad zaskakuje prostotą

Na początku przygotujemy kotlety mielone. Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Możemy je również zetrzeć na tarce, wówczas idealnie połączą się z resztą składników

Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cebulę, czosnek, jajka, odciśniętą kajzerkę oraz połowę bułki tartej. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Masę urabiamy rękoma. Powinna stać się jednolita. 

Z masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy po obu stronach będą złociste, wykładamy je na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Przyszła pora na nasz sos pomidorowy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszklą, zalewamy je bulionem. Podgrzewamy go i wzbogacamy o przecier pomidorowy. Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu z dodatkiem przypraw. Po 15 minutach sos powinien być gotowy. Jeśli jest zbyt kwaśny, dodajemy trochę cukru.

Kotlety mielone przekładamy do miski i zalewamy sosem. Możemy je również umieścić w naczyniu żaroodpornym i podpiec przez kilkanaście minut. Danie dobrze współgra z ziemniakami i surówką. Warto wypróbować przepis na buraczany dodatek obiadowy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >