Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym
Bez wątpienia dania takie jak kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak przeważnie nie spotykamy się z większym zaskoczeniem. Czasami warto pokusić się na kulinarny eksperyment.
Kultowe danie w niecodziennym wydaniu
Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na puszysty mięsny specjał o chrupiącej skórce. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym kotlety mielone będą trochę przypominały klopsiki.
Przeważnie sos pomidorowy towarzyszy daniom takim jak gołąbki i klopsiki. Jednak nie zaszkodzi dodać go również do kotletów mielonych. Rezultat takiego kulinarnego eksperymentu przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.
Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Część z nich znajdziesz we własnej kuchni. Co nam będzie potrzebne?
Kotlety mielone:
500 g mięsa mielonego
bułka kajzerka
250 ml mleka
200 g bułki tartej
cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól
pieprz
Sos pomidorowy:
250 ml bulionu
500 ml przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
15 ml oliwy
cebula
starte oregano
starta bazylia
cukier
sól
pieprz
(Canva.com / Yana Gayvoronskaya)
Przepis na wyjątkowy obiad zaskakuje prostotą
Na początku przygotujemy kotlety mielone. Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Możemy je również zetrzeć na tarce, wówczas idealnie połączą się z resztą składników.
Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cebulę, czosnek, jajka, odciśniętą kajzerkę oraz połowę bułki tartej. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Masę urabiamy rękoma. Powinna stać się jednolita.
Z masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy po obu stronach będą złociste, wykładamy je na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Przyszła pora na nasz sos pomidorowy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszklą, zalewamy je bulionem. Podgrzewamy go i wzbogacamy o przecier pomidorowy. Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu z dodatkiem przypraw. Po 15 minutach sos powinien być gotowy. Jeśli jest zbyt kwaśny, dodajemy trochę cukru.
Kotlety mielone przekładamy do miski i zalewamy sosem. Możemy je również umieścić w naczyniu żaroodpornym i podpiec przez kilkanaście minut. Danie dobrze współgra z ziemniakami i surówką. Warto wypróbować przepis na buraczany dodatek obiadowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: O2