Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczny patent Ani Bardowskiej na miękkie i aromatyczne pierniczki
canva/mvuorenmaa, pixabay; instagram/@ania.bardowska

Błyskawiczny patent Ani Bardowskiej na miękkie i aromatyczne pierniczki

21 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ania Bardowska jest jedną z gwiazd programu "Rolnik szuka żony", która prowadzi popularnego Instagrama. Na swoje konto wrzuciła zdjęcie pysznie wyglądających pierniczków, które niestety szybko zostały zjedzone. Jej przepis, który prezentujemy niżej, pozwala cieszyć się nimi w błyskawicznym tempie, a ciasteczka są wyjątkowo aromatyczne i miękkie.

Ania Bardowska, jak wiele innych gospodyń, już teraz zaczęła przygotowywać się do świąt Bożego Narodzenia. Nieodzownym elementem tego wydarzenia są wszelkiej maści pierniki i pierniczki, które uwalniają obłędny wręcz zapach podczas pieczenia. Jej słodkości szybko jednak zniknęły pod naporem głodnej rodziny.

- To najlepszy przepis na pierniczki, jaki przetestowałam. Nie zdążyły nawet poleżeć, rozeszły się w mig - przyznała Ania Bardowska w swoim wpisie na Instagramie. Jeśli też chcesz spróbować jej łakoci, nie musisz się niczego obawiać - receptura jest bowiem banalnie prosta.

Przepis na pierniczki Ani Bardowskiej

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 szklanka cukru brązowego

  • przyprawa do piernika

  • 250 g masła

  • szklanka miodu

  • 4 jajka

Zacznij od przesiania mąki i sody oczyszczonej wprost do dużej miski. Odstaw naczynie na bok. Do rondelka wrzuć masło, miód oraz przyprawę do piernika. Podgrzej je, aż masło roztopi się i połączy z resztą. Odstaw do ostudzenia.

Wbij jajka do kolejnej miski i zmiksuj je z cukrem na puszystą masę. Połącz je z roztopionym, acz chłodnym masłem. Po wymieszaniu wlej masę do suchych składników i dobrze je wymieszaj. Następnie zagnieć ciasto dłońmi.

Wyłóż ciasto na blat, podsyp go odrobiną mąki i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wytnij ciasta foremkami i ułóż je na blaszce do pieczenia z pergaminem. Piecz pierniczki przez około 10 minut w 180 stopni Celsjusza. Podawaj po ostudzeniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak w nietypowy sposób wykorzystać maszynkę do mięsa. Ten tekst wyjawia przepis na kultowe ciastka orzeszki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rmf.fm Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy