Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój jabłka i zawiń w ciasto francuskie. Jabłecznik i szarlotka mogą się schować
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.11.2024 14:13

Pokrój jabłka i zawiń w ciasto francuskie. Jabłecznik i szarlotka mogą się schować

ciasto francuskie z jabłkami
Fot. Canva/Akintevs

Nie masz pomysłu na dzisiejszy deser? Poznaj ten przepis i przygotuj z niego ciasto z jabłkami. Sposób jest łatwy, a przygotowanie trwa tylko chwilę. Kiedy rodzina spróbuje ten przysmak, aż zapieje z zachwytu i poprosi o dokładkę.

Najszybszy sposób na ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami jest znane na całym świecie, a niektóre kraje mają nawet jego własne wersje. W Amerykanie to ciasto nazywają apple pie, a Niemcy mówią o nim apfelkuchen. W Polsce ogromną popularnością od lat niezmiennie cieszy się szarlotka i jabłecznik Nieważne jest jednak to, jak ciasto się nazywa, z jak smakuje. 

Przygotowanie jabłecznika, choć nie jest skomplikowane, zajmuje sporo czasu. Dlatego warto poznać przepis, który nieco przyspieszy pieczenie ciasta z jabłkami. A jest to możliwe dzięki składnikom. 

jabłka.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Najgorsze owoce, jakie możesz kupić. Podnoszą cholesterol i prowadzą do nadwagi

Ciasto francuskie i jabłka

Wyrobienie kruchego ciasta na spód szarlotki jest czynnością żmudną i zajmującą wiele czasu. Dlatego zamiast kruchego użyj francuskiego ciasta. Może być to gotowe z rolki, które jest dostępne w każdym markecie i nie kosztuje wiele. Ten zamiennik przyspieszy przygotowania, a także sprawi, że ciasto będzie lżejsze i smaczniejsze. Potrzebne produkty i proporcje poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 jajko
  • cukier brązowy
  • garść płatków migdałowych

Przepis na ciasto z jabłkami

Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Następnie do małej miski wbij jajko i roztrzep je. Posmaruj nim ciasto i rozsyp na jego powierzchni cynamon oraz brązowy cukier. Jabłka dokładnie umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Rozłóż je na cieście wzdłuż, a następnie zawiń w rulon. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią rulon. Posmaruj go pozostałym jajkiem i obsyp płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto z jabłkami piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. Kiedy ostygnie, możesz udekorować je cukrem pudrem. Ciasto krój na kawałki i podawaj na deser. 

Sprawdź także, jakich owoców unikać oraz dowiedz się, za co przeprosił Książulo.

ciasto z ja.jpg
Fot. Canva/JosefHanus