Bosacka powiedziała, co koniecznie dodać do rosołu. O tym składniku większość osób by nie pomyślała
Katarzyna Bosacka po raz kolejny podzieliła się swoją wiedzą. Tym razem chodzi o jesienny rosół na odporność. Ekspertka podsunęła myśl, na którą nie każdy by wpadł. Sprawdź, co jej zdaniem jest najważniejsze w jesiennym rosole na odporność.
Rosół z kaszą jaglaną doskonały na jesień
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup. Przygotowujemy go na co dzień i od święta. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma swój sposób na przyrządzenie tej aromatycznej zupy. Ważne jest mięso dobrej jakości, warzywa i czas gotowania, który nie należy, jak wiemy do najkrótszych.
Zwykle rosół podajemy z makaronem. Natomiast Katarzyna Bosacka dodaje do niego kaszę jaglaną. Ten zdrowy dodatek doskonale wspiera odporność, pomaga podczas infekcji i jest w sam raz na jesień. Tak podany rosół świetnie rozgrzewa i przywołuje na myśl dzieciństwo.
Rosół z kaszą jaglaną zjedz na zdrowie
Jak podkreśla Katarzyna Bosacka w nagraniu zamieszczonym na TikToku, rosół to samo zdrowie. Olejki eteryczne, które są zawarte w przyprawach, działają na górne drogi oddechowe i odtykają je podczas przeziębienia . Od razu lepiej nam się oddycha. Gdy dokucza nam choroba warto, byśmy rosół jedli nie z makaronem, a właśnie z kaszą jaglaną.
Ma ona właściwości, które wyciągają z naszego organizmu wirusy i oczyszczają nas z bakterii. Dlatego podczas choroby stawiajmy na rosół z kaszą jaglaną. To nie tylko zdrowy, ale też smaczny dodatek. Kasza jaglana jest też nazywana królową wśród kasz i ma to swoje uzasadnienie.
Kasza jaglana w rosole pomoże wrócić do zdrowia
Kasza jaglana jest zasadotwórcza i pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Do tego zawiera witaminę E i witaminy z grupy B. Dostarcza nam też krzemu, który wpływa na zdrowie i wygląd paznokci, włosów oraz odpowiada za naszą przemianą materii. Warto wiedzieć, że kasza jaglana jest lekkostrawna i tym samym doskonała dla dzieci.
Jak wiemy, ma też właściwości antywirusowe i zmniejsza stany zapalne błon śluzowych, wysusza nadmiar wydzieliny. Jedzenie kaszy jaglanej pomaga zwalczyć przeziębienie i infekcje. Jedzmy rosół z kaszą jaglaną i cieszmy się zdrowiem oraz smakiem zupy z tym wartościowym dodatkiem. Pisaliśmy o budyniu od Anny Lewandowskiej z dodatkiem kaszy jaglanej. Radziliśmy jak przygotować kaszę jaglaną przed gotowaniem.
Źródło: TikTok/@katarzyna_bosacka