Ułóż chleb w misce, zalej tą mieszanką i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Chleb na słodko może być bardzo smaczny. Tym razem, zamiast smarować pieczywo słodkimi kremami, sięgniemy po prosty przepis. Deser wymaga tylko kilku składników, dostępnych w każdym sklepie. Warto dać mu szansę, bo smakuje wyśmienicie.
Deser z prostych składników
Ciasta i ciasteczka są smaczne, ale ich zrobienie bardzo często wymaga sporo czasu. Niektóre też oparte są na składnikach, które nie w każdym sklepie są dostępne. Na szczęście istnieją znacznie prostsze przepisy.
Do deseru, który dziś wam proponuję, nie potrzeba wiele. Wystarczy chleb tostowy i masa złożona z podstawowych składników. Zapoznając się z przepisem, szybko zobaczycie, że prostota wcale nie oznacza braku smaku. Wręcz przeciwnie.
To najgorszy rodzaj mięsa, jaki istnieje. Polacy ciągle je kupują i nie mają o tym pojęciaPrzepis na pyszny deser z chleba
Słodycz idealnie sprawdzi się jako ciepłe na śniadanie. Pieczywo zalejemy prostą w przygotowaniu masą z jajek, cukru i aromatycznych dodatków, a następnie zapieczemy krótko w piekarniku. Nawet sceptycy będą zachwyceni tym deserem.
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 50 g cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Oprócz wylistowanych wyżej składników przyda się jeszcze okrągła forma z o średnicy 24 cm. Należy ją wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Potem można już przystąpić do przyrządzania deseru. Pełną instrukcję zamieszczam poniżej.
Jak zrobić deser z chleba? Składników jest niewiele
Zaczynam od ubicia jajek z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas miksując masę, najlepiej przy pomocy rózgi, dodaję kolejno cynamon, mleko i śmietanę. Chleb układam w stos i przecinam na krzyż — tak, aby powstały 4 wieże z kwadratowymi kawałkami pieczywa.
Umieszczam je w przygotowanej wcześniej formie i zalewam przygotowaną masą. Deser z chleba piekę w temperaturze w 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut. Kroję zaraz po wyjęciu z pieca.
Jak podawać deser z chleba?
Słodycz po upieczeniu posypuję porcją przesianego przez sito cukru pudru. Można też oprószyć ją odrobiną cynamonu. Będzie smakowała doskonale także z musem jabłkowym, karmelem lub śliwkami z korzennego kompotu.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na desery. Sprawdźcie prosty przepis na zdrowy przysmak z czekoladą. Być może skusi was też prosty chleb z bananów — jest świetny z domowym masłem orzechowym.