Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż chleb w misce, zalej tą mieszanką i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Ułóż chleb w misce, zalej tą mieszanką i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Deser z chleba
YT/Food & Recipes - Polskie

Chleb na słodko może być bardzo smaczny. Tym razem, zamiast smarować pieczywo słodkimi kremami, sięgniemy po prosty przepis. Deser wymaga tylko kilku składników, dostępnych w każdym sklepie. Warto dać mu szansę, bo smakuje wyśmienicie.

Deser z prostych składników

Ciasta i ciasteczka są smaczne, ale ich zrobienie bardzo często wymaga sporo czasu. Niektóre też oparte są na składnikach, które nie w każdym sklepie są dostępne. Na szczęście istnieją znacznie prostsze przepisy.

Do deseru, który dziś wam proponuję, nie potrzeba wiele. Wystarczy chleb tostowy i masa złożona z podstawowych składników. Zapoznając się z przepisem, szybko zobaczycie, że prostota wcale nie oznacza braku smaku. Wręcz przeciwnie.

Krojenie chleba na deser.jpg
YT/Food & Recipes - Polskie
To najgorszy rodzaj mięsa, jaki istnieje. Polacy ciągle je kupują i nie mają o tym pojęcia

Przepis na pyszny deser z chleba

Słodycz idealnie sprawdzi się jako ciepłe na śniadanie. Pieczywo zalejemy prostą w przygotowaniu masą z jajek, cukru i aromatycznych dodatków, a następnie zapieczemy krótko w piekarniku. Nawet sceptycy będą zachwyceni tym deserem.

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Oprócz wylistowanych wyżej składników przyda się jeszcze okrągła forma z o średnicy 24 cm. Należy ją wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Potem można już przystąpić do przyrządzania deseru. Pełną instrukcję zamieszczam poniżej.

Jak zrobić deser z chleba? Składników jest niewiele

Zaczynam od ubicia jajek z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas miksując masę, najlepiej przy pomocy rózgi, dodaję kolejno cynamon, mleko i śmietanę. Chleb układam w stos i przecinam na krzyż — tak, aby powstały 4 wieże z kwadratowymi kawałkami pieczywa.

Umieszczam je w przygotowanej wcześniej formie i zalewam przygotowaną masą. Deser z chleba piekę w temperaturze w 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut. Kroję zaraz po wyjęciu z pieca.

Jak podawać deser z chleba?

Słodycz po upieczeniu posypuję porcją przesianego przez sito cukru pudru. Można też oprószyć ją odrobiną cynamonu. Będzie smakowała doskonale także z musem jabłkowym, karmelem lub śliwkami z korzennego kompotu.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na desery. Sprawdźcie prosty przepis na zdrowy przysmak z czekoladą. Być może skusi was też prosty chleb z bananów — jest świetny z domowym masłem orzechowym.

Deser z chleba zachwyca.jpg
YT/Food & Recipes - Polskie